Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Ψυχραιμία και αισιοδοξία» είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο «όζει εποχής 1965», οι καταγγελίες Π. Καμμένου επαναφέρουν την αλήστου μνήμης αποστασία ως φάρσα πλέον, η Κουμουνδούρου καταστρώνει τα σχέδια της επόμενης ημέρας. Άπαντες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η 25 Ιανουαρίου θα αποτελέσει «τη μέρα λύτρωσης για τον ελληνικό λαό».

Γι αυτό βάζουν ψηλά τον εκλογικό πήχη ζητώντας την αυτοδυναμία, όχι ως αυτοσκοπό "αλλά για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε αυτό τον τόπο". Η πιθανή όπως διαφαίνεται αυτοδυναμία δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη θέση του κόμματος ότι "στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν θέση και θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που δεν θα προέρχονται κατ ανάγκη από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ". Κάτι που άπτεται και του πρόσφατου ανοίγματος του Α. Τσίπρα για "συμμαχικά σχήματα", τα οποία θα λειτουργήσουν ως "δυνάμεις στήριξης και προώθησης του κυβερνητικού έργου". Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος " το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, χρειαζόμαστε ένα μπλόκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων το οποίο θα εγγυηθεί την πορεία της χώρας".

Τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν να ευνοούν το στόχο της αυτοδυναμίας και όπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος " αυτό δεν θα ανατρέψει τους πολιτικούς μας σχεδιασμούς για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ".

Από την άλλη πλευρά παρακολουθούν με ενδιαφέρον το τοπία στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης μετά την πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή ΠτΔ. Η "αποτυχία Σαμαρά", όπως λένε δημιουργεί νέα δεδομένα. Η έμμεση παραδοχή της ήττας στις εκλογές εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει δυνάμεις στα δύο κόμματα. Οι πληροφορίες που φτάνουν σε ηγετικά στελέχη του κόμματος "για κινήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ." αλλά και η σχεδόν βέβαιη δημιουργία κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εκτιμάται ότι " θα επιφέρουν δομικές αλλαγές στα δύο αυτά κόμματα", απελευθερώνοντας με τον τρόπο αυτό δυνάμεις που θα μπορούν να συνταχθούν με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια ψήφο "εθνικής σωτηρίας".

Τα οικονομικά στελέχη από την πλευρά τους αναγνωρίζουν τιε δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στο κοστολογημένο πρόγραμμα και τις προτάσεις της Θεσσαλονίκης. Επί της ουσίας περιμένουν ένα σκληρό γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά ελπίζουν σε αλλαγή στάσης των ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας, η οποία "δεν θα μπορεί να αντιμετωπίζει μια νέα κυβέρνηση με όρους του παρελθόντος".

Με φόντο την 25 Ιανουαρίου ήδη επιταχύνονται οι διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίων, και η πρώτη συζήτηση για το οριστικό "κλείσιμο" θα γίνει στην κεντρική επιτροπή κατά πιθανότητα μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ.