Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή συμφωνία για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο; Τρία διαφορετικά σενάρια που όμως συνδέονται μεταξύ τους, με το Μέγαρο Μαξίμου να ρίχνει το βάρος προς το παρόν στο πρώτο.

Ο πρωθυπουργός αυτές τις ώρες που διανύουμε μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, έχει επιλέξει να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς καμία συμφωνία η οποία θα αλλάζει την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ωστόσο δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να δεσμευτεί για εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο ίδιος άλλωστε ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος χθες το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, θα επιλυθεί σύντομα», χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί μέσω της εκλογής Προέδρου ή πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει, ούτε ο ίδιος, ούτε το πολιτικό σύστημα σε κανέναν να παίξει με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Έπειτα πάντως από το παράδοξο ο Σταύρος Δήμας να στηρίζεται στην πρώτη ψηφοφορία από κεντροαριστερούς και όχι κεντροδεξιούς βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου ξαναμετρούν από την αρχή τα ανεξάρτητα κοινοβουλευτικά στελέχη, καθώς θετική ψήφο έδωσαν 5 αντί 9 που υπολογίζονταν για τον πρώτο γύρο.

Στο στόχαστρο για να συμπληρωθούν οι 20 ψήφοι που χρειάζονται μέχρι τις 180, βρίσκονται ανεξάρτητοι βουλευτές που δήλωσαν «παρών» ή ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, όπως οι Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη και ενδεχομένως οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ενώ ίσως να υπερψηφίσει και ο Πάρις Μουτσινάς – σύνολο 9.

Επομένως αναζητούνται τουλάχιστον 11 βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες. Άλλωστε όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές «η ψήφος αυτή δεν έχει σχέση με την κυβερνητική πολιτική, αλλά αφορά μόνο την Προεδρική εκλογή», επισημαίνοντας ότι ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Στις δηλώσεις ωστόσο βουλευτών της συμπολίτευσης για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ήρθαν να αντιπαρατεθούν φωνές όπως αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη, που διαφωνούν, όπως λένε κάθετα με αυτή τη λογική, τονίζοντας ότι η ευθύνη ανήκει στους βουλευτές.

«Την ευθύνη την έχουν οι Βουλευτές, και όλοι όσοι τάχα περιμένουν να επηρεαστούν από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, αρκεί να ακούσουν την φωνή των πολιτών, αρκεί να ακούσουν τη φωνή των αγορών. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηρακλείου.