Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Οι καταγγελίες των Π. Χαϊκάλη και Π. Καμμένου και η πολιτική πυρκαγιά που ξέσπασε διέλυσαν και τις τελευταίες ελπίδες που μπορεί να είχαν κάποιοι για αποφυγή των εκλογών.

Μοιάζει, πλέον, απίθανο -και πάντως πέραν των λογικών πολιτικών σεναρίων- ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν για Πρόεδρο, καθώς άμεσα βάσει του σεναρίου που διακίνησε ο επικεφαλής τους θα θεωρηθούν αργυρώνητοι, ενώ αποδυναμωμένη μοιάζει και η προοπτική κατάθεσης νέας πρότασης, όπως αυτή των «8 βουλευτών», που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρή βάση συνεννόησης.

Οι καταγγελίες Χαϊκάλη μάλλον καθιστούν μονόδρομο τις εκλογές. Ωστόσο, πολύ νωρίτερα η ίδια η συμπεριφορά των βουλευτών έδειχνε ότι οι περισσότεροι δεν πίστευαν στην εκλογή Προέδρου. Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., που πάντως δεν φημίζεται για την πολιτική αντοχή των στελεχών της, το κλίμα είναι απολύτως προεκλογικό καθώς άπαντες λαμβάνουν θέση για τη μάχη του σταυρού.

Ο κ. Γ. Μιχελάκης μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο για την πολιτική του ομιλία. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έκλεισε ήδη αίθουσα ξενοδοχείου για τη δική του εκστρατεία ενώ, όπως αποφασίστηκε χθες, η εκπρόσωπος του κόμματος Άννα Ασημακοπούλου αποφάσισε να εγκαταλείψει τα Ιωάννινα (όπου εξελέγη τρίτη το 2012 και η Ν.Δ. θα αναδείξει έναν ή στην καλύτερη περίπτωση δύο βουλευτές) για το καμίνι της Β' Αθήνας.

Εκεί, όπου ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί παρεμβάσεις ενίσχυσης της πολιτικής του εικόνας ενώ Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αναβιώνουν το εκλογικό δίδυμο των προηγούμενων ετών, με τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη να εμφανίζεται ισχυρός και τον Αδ. Γεωργιάδη απειλητικός. Κινητοποίηση καταγράφεται και γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Στην Α' Αθήνας, Όλγα και Ντόρα έδωσαν, στους διαδρόμους της Βουλής την Τετάρτη, ραντεβού στην Α' ενώ ο Β. Κικίλιας πάει για τη δυάδα χωρίς όμως να μπορεί κανείς να ξεγράψει και τη Φωτεινή Πιπιλή.

Και ενώ σε άλλες περιφέρειες, όπως η Β' Πειραιά, υπάρχει ένδεια υποψηφίων (Τραγάκης, Φαήλος, Νεράτζης οι βέβαιοι) σε άλλες περιοχές οι νέες υποψηφιότητες προκαλούν εντάσεις. Όπως η ανακοίνωση της Εύης Τατούλη, θυγατέρας του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι θα διεκδικήσει την έδρα στην Αρκαδία. Γεγονός που αντιμετωπίζεται ως «απειλή» για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και, κυρίως, ως «πρόκληση» προς το καραμανλικό στρατόπεδο, το οποίο ουδέποτε ξέχασε, πολλώ δε μάλλον συγχώρεσε, τον πόλεμο φθοράς που έκανε στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ο τότε βουλευτής και νυν Περιφερειάρχης.

Δεδομένου ότι σε πολλές περιφέρειες, η Ν.Δ. -εάν έλθει δεύτερο κόμμα- θα εκλέξει μόλις ένα βουλευτή, ο πόλεμος επιβίωσης θα είναι μέχρις εσχάτων. Και πλέον ελάχιστοι ελπίζουν στο θαύμα της Προεδρικής εκλογής που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μερικούς ακόμη μήνες βουλευτικής θητείας...