Στο θέμα των καταγγελιών του Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας του για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη. 

Μιλώντας στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ότι κι αν κρύβει αυτή η βρωμερή υπόθεση, πρέπει να επισημάνουμε πως έπραξε το καθήκον του».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο βουλευτής «Ειδοποίησε από τη πρώτη κιόλας στιγμή τη δικαιοσύνη, η οποία έστω και τώρα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για βγούμε από το βούρκο.Έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλα ίσιωμα».

Ακόμη άφησε αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «κάποιοι σπεύδουν να μηνύσουν αυτόν που έκανε την καταγγελία και όχι αυτόν που το διέπραξε».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε πως «Όσοι νόμιζαν πως οι βουλευτές δεν θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους έκαναν τεράστιο λάθος. Όσοι νόμιζαν ότι η αξιοπρέπεια έχει κοστολογηθεί και αγοράζεται, έκαναν τεράστιο λάθος. Οι βουλευτές όσες μεθοδεύσεις και πιέσεις σοκαριστούν κάποιοι, θα πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους» είπε.

«Και φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε γενικεύσεις, δε το κάναμε ποτέ, οι οποίες αδικούν βουλευτές», είπε τηρώντας σαφείς αποστάσεις από τους κκ Βουδούρη και Παραστατίδη.

Μάλιστα,δεν δίστασε να πει πως «ορισμένοι στη προσπάθειά τους να απομονώσουν το ΣΥΡΙΖΑ από τους συμμάχους του, έχουν την αξίωση να μας υπαγορεύσουν και ποιους θα βάλουμε ή δε θα βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας», για να συμπληρώσει ότι «Τις συμμαχίες, τις συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα αποφασίσουν ούτε οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πολύ περισσότερο η ίδια η διαπλοκή και οι παρατρεχάμενοί της».

«Σε όσους επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απομονωμένος, ώστε να συνεχίζονται τα μνημόνια και οι αρπαχτές τους απαντάμε: Κύριοι, παίξατε και χάσατε. Όχι φέτος, εδώ και χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και να μάχεται, και να πείθει και να νικά. Αυτό θα κάνει και τώρα», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι βλέπει εκλογές στις αρχές του 2015, «που θα φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε ότι δεν περιμένει να πέσει στην αγκαλιά του η εξουσία σαν ώριμο φρούτο, αλλά έχει σχέδια για την επόμενη μέρα.

Στην πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η συγκυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως μέσα στη Βουλή δεν είναι μόνο οι 300 βουλευτές, αλλά και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι οποίοι ταλαιπωρούνται όλα αυτά τα χρόνια και «τραβάνε τους βουλευτές από το μανίκι», όπως είπε.

«Οι εκλογές που έρχονται στις αρχές του ερχόμενου χρόνου δεν είναι κίνδυνος για τη χώρα, είναι ανάσα ζωής για το λαό μας, που είναι αηδιασμένος από φθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένους μεσολαβητές. Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι η ώρα του λαού μας», επισήμανε.

Παρατήρησε πως αυτό δεν αρέσει στους «καλομαθημένους της διαπλοκής» κι έκανε λόγο για ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήρισε «ντουντούκες χυδαίας προπαγάνδας», και «ολιγάρχες του τραπεζικού συστήματος» που «πολεμούν» τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι η Ελλάδα θα αλλάξει με τη θέληση και την πράξη του ελληνικού λαού», σημείωσε και αναφέρθηκε σε κάποιους στους «παραθαλάμους της εξουσίας και του πλούτου» που προσπαθούν να φοβίσουν, ίσως για να καθησυχάσουν τον δικό τους φόβο για την ευθύνη που θα τους καταλογιστεί από τον ελληνικό λαό. «Έχετε κάθε λόγο να φοβάστε ότι θα χάσετε από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρανομίες, οι ρεμούλες, τα δωράκια θα κοπούν από την πρώτη μέρα με μαχαίρι. Με τη νέα διακυβέρνηση κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αν για κάποιους είναι και εδώλιο κατηγορουμένου τόσο το χειρότερο για αυτούς. Ο λαός, οι τίμιοι πολίτες, δεν έχουν να χάσουν, θα κερδίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Η δική μας κυβέρνηση θα είναι τελείως διαφορετική από τις κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος. Θα έχει νέα πρόσωπα, δοκιμασμένα σε αγώνες. Όχι μόνο θα καταργήσει τα μνημόνια αλλά και θα διαπραγματευθεί σκληρά για το χρέος και όλα τα άλλα ζητήματα. Μια κυβέρνηση που ξέρει να πει όχι όταν πρέπει να πει όχι».

Είπε ακόμα ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με κυρίαρχο αυτό της ΔΕΗ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπράττει «εθνικό έγκλημα» στην υπόθεση της ΔΕΗ και δεσμεύτηκε ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ θα είναι δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «σας καλωσορίζουμε στην Κοζάνη μέχρι τη νίκη».

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πράσινων και την Κοινωνική Συμφωνία. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Γερμανός, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

«Το πρώτο βήμα για την ανατροπή το κάναμε, το δεύτερο είναι σε εσάς», είπε στον κ. Τσίπρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.