Μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην πρώτη, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Rass και δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 3,4% έναντι της ΝΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,1%, έναντι 23,7% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%. 

Οριακά εντός της Βουλής εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. 

Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που φτάνει το 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί το 34,8% την καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της κοινωνίας και της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το 33,5% θεωρεί καταλληλότερη μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ «καμία» απαντά το 30,3%.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση προσπαθεί να κάνει μια ακτινογραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στους μεν (ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ) θέτει το ερώτημα: «Για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ», με το 80,5% να δηλώνει «επειδή δεν πάει άλλο με τη σημερινή κυβέρνηση», ενώ το 18,3% επειδή τον εμπιστεύεται πραγματικά. Από την άλλη, ο φόβος της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι ο λόγος για τον οποίο ψηφίζει ΝΔ το 42,9% των γαλάζιων ψηφοφόρων, έναντι 53,7% που δηλώνει ότι δίνει την ψήφο του στο κόμμα επειδή το εμπιστεύεται πραγματικά. 

Στην ερώτηση «η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ σας δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο για το μέλλον» το 37,2% απαντά η ΝΔ και το 41,9% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 10,7% απαντά κανένας και 10,7% δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 56,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει την οικονομία σε αποσταθεροποίηση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41%. Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων δεν συμμερίζεται τον «βομβαρδισμό» πολιτικών και διεθνών ΜΜΕ για την απειλή του Grexit, αφού το 58,3% δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ το 38,4% βλέπει ορατό αυτόν τον κίνδυνο.

Η δημοσκόπηση της «Βεργίνα TV»

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Βεργίνα TV» από την εταιρεία Interview, μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 2,5 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5%, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ αγγίζει το 25%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, το Ποτάμι με 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8% και η ΔΗΜΑΡ με 0,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι πολίτες επιθυμούν να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή σε ποσοστό 59% και επιμένουν να θεωρούν το Σταύρο Δήμα κατάλληλο για την προεδρία σε ποσοστό 70%.  

Στο ερώτημα για ποιος είναι καταλληλότερος να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται πρώτος με 41%, ενώ ο κ. Τσίπρας για το ίδιο ερώτημα  συγκεντρώνει 24%. Ο Αντώνης  Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 41% έναντι του κ. Τσίπρα που συγκεντρώνει το 27 % των προτιμήσεων.

Η δημοσκόπηση έγινε δύο ημέρες μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είχε πανελλαδικό εύρος.