Προβάδισμα 3,4% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Rass και δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριάκης». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 27,1%, έναντι 23,7% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%. 

Οριακά εντός της Βουλής εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. 

Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που φτάνει το 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί το 34,8% την καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της κοινωνίας και της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, το 33,5% θεωρεί καταλληλότερη μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ «καμία» απαντά το 30,3%.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση προσπαθεί να κάνει μια ακτινογραφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στους μεν (ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ) θέτει το ερώτημα: «Για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ», με το 80,5% να δηλώνει «επειδή δεν πάει άλλο με τη σημερινή κυβέρνηση», ενώ το 18,3% επειδή τον εμπιστεύεται πραγματικά. Από την άλλη, ο φόβος της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι ο λόγος για τον οποίο ψηφίζει ΝΔ το 42,9% των γαλάζιων ψηφοφόρων, έναντι 53,7% που δηλώνει ότι δίνει την ψήφο του στο κόμμα επειδή το εμπιστεύεται πραγματικά. 

Στην ερώτηση «η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ σας δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο για το μέλλον» το 37,2% απαντά η ΝΔ και το 41,9% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 10,7% απαντά κανένας και 10,7% δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 56,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει την οικονομία σε αποσταθεροποίηση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41%.

Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων δεν συμμερίζεται τον «βομβαρδισμό» πολιτικών και διεθνών ΜΜΕ για την απειλή του Grexit, αφού το 58,3% δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ το 38,4% βλέπει ορατό αυτόν τον κίνδυνο.