Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έχει ακόμα αρκετά να κάνει, τονίζει ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει πως μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup δε χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα τονίζει πως οι αγορές φοβούνται την αλλαγή πορείας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, εξηγώντας ότι οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όταν η αντιπολίτευση έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διαχειριστεί το μέλλον.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ως παραδείγματα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπου οι κυβερνήσεις άλλαξαν αλλά τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν με μικρές αλλαγές, οι νέες Αρχές στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση και οι αγορές κατευνάστηκαν.

Στην Ελλάδα – σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ – φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εκτιμά πως η πρόσβαση σε ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή είναι η καλύτερη μετάβαση για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση από την τρόικα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις είναι πάντα δύσκολες και οι καθυστερήσεις είναι συχνό φαινόμενο. Εκτιμά πως δεν τίθεται θέμα σκληρής στάσης της τριμερούς, λέγοντας ότι πάντα υπάρχει αριθμός αβεβαιότητας στις προβλέψεις. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, λέει ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα όπως η απόφαση κυβέρνηση να επιτρέψει αποπληρωμή των φορολογικών χρεών σε 100 δόσεις, κάτι που εξέπληξε την τριμερή. 

Υπογραμμίζει ότι οι διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.