Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη. 

Σήμερα «κρίνεται η δημοκρατία μας» είπε και έκανε λόγο για «ένα πολιτικό σύστημα χρεοκοπημένο που προσπαθεί να κρύψει την δυσωδία».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις καταγγελίες Χαϊκάλη, έκανε λόγο για «αδράνεια των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι το «μέγαρο Μαξίμου που κινεί τα νήματα της ανωμαλίας».

«Έχουμε κάθε λογής μεσάζοντα να προσπαθεί να επιβάλλει σενάρια εκλογής, σενάρια άλλης κυβέρνησης, σενάρια εκτροπής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: 

«Στο περιστατικό της καταγγελίας για απόπειρα χρηματισμού, μεσάζοντας ήταν άνθρωπος του τριγώνου της διαπλοκής. Πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο της ανωμαλίας είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προβάλλονται ως σωτήρες». 

«Πρωθυπουργός του καφενείου ο Σαμαράς»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «πρωθυπουργό του καφενείου», λέγοντας ότι από το καφενείο της Βουλής μίλησε για φυγή καταθέσεων, κατήγγειλε ένα «παρασκήνιο ανωμαλίας» από ένα «ακροδεξιό περιβάλλον» στο Μέγαρο Μαξίμου που εξυφαίνει «σχέδια ανωμαλίας» και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση πως «ξέροντας ότι φεύγει, άρον άρον, καίει πίσω της τα σπαρτά και «κάνει εκδουλεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα».

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, υπενθύμισε τη δήλωση του περί του κινδύνου «ανεπανόρθωτης βλάβης», ενώ θα έπρεπε, όπως είπε, να προστατεύει την οικονομία.

«Μόνο εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένας πρωθυπουργός του καφενείου που μιλά για φυγή καταθέσεων. Μόνο εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένας κεντρικός τραπεζίτης που μιλά για ανεπανόρθωτες βλάβες. Μόνο εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα κέντρο προπαγάνδας που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θυμηθείτε τι λέγαμε για το τρίγωνο της αμαρτίας.Ένα σύστημα που με δημόσιο χρήμα παράγει την ενημέρωση που το συμφέρει, μία ενημέρωση που προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική που την συμφέρει και μία πολιτική που δουλεύει για να παράγεται περισσότερο χρήμα. Για λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η διαπλοκή.Αυτό είναι το αμαρτωλό τρίγωνο που χρεοκόπησε τη χώρα. Στη μια κορυφή το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων και μετά ξαναδόθηκαν σε αυτούς που τις χρεοκόπησαν. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ. Αυτό το κέντρο, που κυβέρνησε 40 χρόνια. Αυτό το κέντρο που πήρε για τον εαυτό του 70 δις ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό το κέντρο που έκανε το κράτος πελάτη του. Αυτό το κέντρο που φόρτωσε το δημόσιο χρέος στα νοικοκυριά των Ελλήνων. Αυτό το κέντρο σήμερα τρομοκρατεί, παραπληροφορεί, εκβιάζει. Στήνει κόμματα. Διαλύει κόμματα. Διασπά κόμματα και διεξάγει δημοπρασίες συνειδήσεων. Αυτό το κέντρο έχει αφήσει στην άκρη τον τελευταίο καιρό κάθε πρόσχημα και ασχημονεί σε βάρος της αλήθειας, της δημοκρατίας, ακόμα και της οικονομίας».

Θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες

«Για όλα όσα έγιναν, για όσα γίνονται, για τα μνημόνια και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για όλες τις απορρυθμίσεις και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, για όλα τα σκάνδαλα, όσα χρόνια πριν και αν έγιναν, δεν θα αναζητηθούν μόνο πολιτικές ευθύνες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε πως θα αναζητούν και  ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χρεοκοπημένο που προσπαθεί να κρύψει την δυσωδία. Έχουμε ένα παρασκήνιο ανωμαλίας από το ακροδεξιό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Έχουμε καταγγελίες για εξαγορά ψήφων. Έχουμε αδράνεια-για να το πω ευγενικά- των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης. Έχουμε ένα μέγαρο Μαξίμου που κινεί τα νήματα της ανωμαλίας. Έχουμε το διεφθαρμένο σύστημα της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που μετέρχεται όλων των μέσων. Έχουμε κάθε λογής μεσάζοντα να προσπαθεί να επιβάλλει σενάρια εκλογής, σενάρια άλλης κυβέρνησης, σενάρια εκτροπής. Και σύμπτωση! Στο περιστατικό της καταγγελίας για απόπειρα χρηματισμού, μεσάζοντας ήταν άνθρωπος του τριγώνου της διαπλοκής. Και σύμπτωση! Πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο της ανωμαλίας είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προβάλλονται ως σωτήρες. Από όλη αυτήν την ιστορία με την καταγγελία για απόπειρα εξαγοράς ψήφου, κρατήστε δύο πράγματα. Πρώτον αυτό που ακούγεται στους διαλόγους. "Θα σε πάμε εμείς σε κόμμα που φτιάχνουμε, και θα μπορείς να δικαιολογήσεις την ψήφο σου". Μία φράση όλη η ιστορία της διαφθοράς. Μία φράση όλη η πολιτική μεθοδολογία της συγκυβέρνησης. Μία φράση όλη η ιστορία του δικομματισμού και της διαπλοκής».