current views are: 1

21 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:59

Επαναφέρει το casus belli ο τούρκος αρχηγός ΓΕΝ

Ο τούρκος αντιναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου  με δηλώσεις του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ επανέλαβε το  casus beli κατά της Αθήνας και τόνισε πόσο μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη είναι η χώρα του.

Δημοσίευση 12:59’
αρθρο-newpost

Ο τούρκος αντιναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου  με δηλώσεις του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ επανέλαβε το  casus beli κατά της Αθήνας και τόνισε πόσο μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη είναι η χώρα του.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της  η Άγκυρα κατά της Ελλάδος και της Λευκωσίας, εκμεταλλευόμενη τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Αθήνα εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και της οικονομικής κρίσης που την πλήττει εδώ και τέσσερα συνεχή χρόνια.

Ο τούρκος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου  με δηλώσεις του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ επανέλαβε το  casus belli κατά της Αθήνας και τόνισε πόσο μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη είναι η χώρα του. Δεν δίστασε μάλιστα ο  τούρκος αντιναύαρχος να πι πως  η Ελλάδος σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τότε θα …ηττηθεί.

Από την πλευρά του το Ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς εδώ και καιρό, έχουν φανεί στο ουρανό τα «μαύρα σύννεφα», τα οποία πυκνώνουν με τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται και στις αχαρτογράφητες περιοχές στις οποίες εισερχόμαστε τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο τούρκος αντιναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου,  μιλώντας  στην εφημερίδα  Τζουμχουριέτ με  εντολή προφανώς των πολιτικών προϊσταμένων του είπε στα πλαίσια της επιχείρησης… εκφοβισμού της Αθήνας ότι:

«Μέχρι το 2023 η χώρα του θα είναι παγκόσμια ναυτική δύναμη και δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες κινήσεις (την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια). Τη χρονιά εκείνη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει ολοκληρώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και προβλέπει την απόκτηση, μίνι αεροπλανοφόρου, νέα γενιά πυραυλακάτων (TF-2000), νέα γενιά φρεγατών (TF-400) και  νέα γενιά κορβετών.

Το Αιγαίο και η Μεσόγειος αποτελεί  στρατηγικό χώρο για την Τουρκία και θα το υπερασπιστεί. Δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τους αποκλείσει από την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο(!). (Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι γελοίος, για όσους γνωρίζουν ελάχιστα από ναυτικό δίκαιο).

Οι συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχουν ως στόχο να “περικυκλώσουν” την Τουρκία αλλά αυτό το τουρκικό Ναυτικό δεν θα το επιτρέψει… Αν η Ελλάδα το επιχειρήσει θα τη χτυπήσουμε και θα τη νικήσουμε».

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά διατυπώθηκαν ,μετά την επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα που υποτίθεται ότι το επίσημο αυτό ταξίδι θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να θυμίσουμε ότι όπως είχε πει ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ στον Έλληνα ομόλογό του αντίπτεραρχο Ευάγγελο Τουρνά «τίποτα δεν πράττουν αν δεν πάρουν εντολές από τους πολιτικούς τους προϊστάμενους».

Εξάλλου η Τουρκική ηγεσία   διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι το «Μπαρμπαρός» και η εξέδρα-γεώτρησης  θα βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία πολεμικών της πλοίων. Μάλιστα λίγες μέρες μετά διέρρευσαν  ότι  στην περιοχή ενδιαφέροντος θα υπάρχουν και μαχητικά της που θα πετούν έτοιμα να επέμβουν.

Στο πλαίσιο , όπως αναφέρουν αναλυτές, των «ψυχολογικών επιχειρήσεων»  που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα κατά της Ελλάδος πριν από λίγα 24ωρα το τουρκικό ΓΕΕΘΑ   έδωσε στη δημοσιότητα  φωτογραφίες από την εισβολή των στρατευμάτων της  στην Κύπρο, οι οποίες έως τώρα ήταν απόρρητες.

Επίσης προχτές την  Παρασκευή η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε  σε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο που ανήλθαν στις 22. Έξι τουρκικά μαχητικά από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας –ηλεκτρονικού πολέμου  εισήλθαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Τα δύο από αυτά και συγκεκριμένα εκείνα που ήταν  οπλισμένα με πυραύλους, επιχείρησαν να «κλειδώσουν» ως στόχους τα ελληνικά μαχητικά(!). Απαιτήθηκε να γίνουν σκληρές αερομαχίες και  εμπλοκή προκειμένου να υποχρεωθούν από τα ελληνικά αεροσκάφη τα τουρκικά μαχητικά να εγκαταλείψουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Και οι προκλήσεις  της Άγκυρας δεν σταματούν εδώ. Η Τουρκία ισχυρίζεται στο συγκεκριμένο περιστατικό ότι τους…παρενοχλήσαμε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu:

«Έξι μαχητικά F-16 των τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική πτήση στον  ”διεθνή εναέριο” χώρο του Αιγαίου (όπως υποστηρίζουν). Κατά τη διάρκεια της πτήσης έγινε, παρενόχληση σε δύο από αυτά, από δύο ελληνικά μαχητικά Μiraz 2000, μεταξύ 12:21 και 12:51, με εγκλωβισμό ραντάρ επί 5 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα».

Η Τουρκία μετά τις θετικές εξελίξεις που είχαν οι συνομιλίες της με το Κρεμλίνο φαίνεται ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει και να εξαργυρώσει  εδώ και τώρα το πρόσφατο «αγκάλιασμα» της από τη Μόσχα. Η Άγκυρα  δεν εφαρμόζει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα ενεργειακά σχέδια του Κρεμλίνου.

Υπό αυτές εξελίξεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας  διέταξε αιφνιδιαστικά την περασμένη Πέμπτη , άσκηση επί χάρτου «Οδυσσέας» προκειμένου οι επιτελείς να παρατάξουν δυνάμεις και να υλοποιηθούν σχέδια σε περίπτωση  επεισοδίου και κλιμάκωσης  της έντασης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαηλ Κωστράκος , ο αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς, ο αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός ΓΕΝ Ευάγγελος Αποστολάκης. 

Δεν είναι τυχαίο που στο Καστελόριζο ή εκεί κοντά το ΓΕΕΘΑ έχει πάντα σε ετοιμότητα μία πυραυλακάτο με ισχυρή δύναμη πυρός.


σχετικα αρθρα