Το πρώτο βήμα της συναίνεσης έγινε, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Σταθερή θέση μας είναι η ανάγκη να επικρατήσει εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση ώστε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει την συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό» πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πόλη της Καβάλας όπου περιοδεύει.  

Τώρα «περιμένουμε αυτό να αποκτήσει υπόσταση μέσα από την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, που δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως τόνισε πως «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές όχι στο τέλος της τετραετίας αλλά νωρίτερα εφόσον διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου και του νέου εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής».

Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να προστατέψουν τα επιτεύγματα και να σεβαστούν τις θυσίες τους και μπορούν, μετά από κάποιους μήνες, όταν θα έχουμε διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο, να κάνουν την επιλογή τους την πολιτική, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, αξιολογώντας προτάσεις και συμπεριφορές των τελευταίων πέντε ετών.

Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τους πολίτες να προσδοκούν το καλύτερο χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο».