Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Η έκτακτη παρέμβαση – πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον απόηχο των καταγγελιών του Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του, είχε διπλό στόχο: Αφενός τους ανεξάρτητους βουλευτές που με  τον έναν ή τον άλλον τρόπο άφηναν να εννοηθεί πως εάν αναληφθούν πρωτοβουλίες θα άλλαζαν τη στάση τους και αφετέρου την αποδόμηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στρέφοντας το βλέμμα του στους ανεξάρτητους τους κάλεσε να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους όπως είπε και προσέθεσε: 

«Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή». 

Αναπτύσσοντας την πρόταση του, η οποία είναι κοντά σε αυτή των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, έπειτα να τελειώσει η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε  διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος.

Έπειτα, όπως είπε, «θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015».

Παρότι απορρίφθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η πρόταση Σαμαρά, ήδη βρίσκει ευήκοα ότα στους ανεξάρτητους: Ήδη ο Βασίλης Οικονόμου διαμήνυσε πως θα την υπερψηφίσει, όπως επίσης και ο Γιάννης Κουράκος που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «παρών». Αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος την χαιρέτισε παρά το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει, μένοντας πιστός  στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου προέρχεται. 

Στο διάγγελμά του, που σημειωτέον έγινε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με έντονο τρόπο και στις  καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών. 

Στρέφοντας τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο,  δίχως όμως να τους κατονομάσει, έκανε λόγο «όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών στις οποίες  πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος».

«Οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.