Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μια βαριά κίνηση στην πολιτική σκακιέρα της προεδρικής εκλογής πραγματοποίησε, χθες, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλάζοντας παράλληλα την ατζέντα που είχε κολλήσει στη δύσοσμη υπόθεση της καταγγελλόμενης προσπάθειας εξαγοράς του Παύλου Χαϊκάλη. 

Ο Πρωθυπουργός, προτείνοντας συναινετική εκλογή προέδρου, διεύρυνση της κυβέρνησης με την είσοδο σε αυτή στελεχών εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και εκλογές στα τέλη του 2015 μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης, ουσιαστικά ικανοποιεί τρεις βασικές προϋποθέσεις και παράλληλα θωρακίζεται έναντι όλων των ενδεχομένων, τα πιο ακραία εκ των οποίων τον... ήθελαν να έχει την τύχη του Γ. Παπανδρέου που παρέδωσε στον Λ. Παπαδήμο

Δεδομένου ότι, όπως έλεγαν ανέκαθεν οι συνεργάτες του «ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου», η χθεσινή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση όλων των σεναρίων που τον ήθελαν να μην επιδιώκει, ουσιαστικά, την εκλογή προέδρου, σχόλια που ακούγονταν ακόμη και από το εσωτερικό της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς με την πρότασή του εμφανίζεται πρόθυμος όχι μόνον να ορίσει χρόνο εκλογών (σ.σ. όχι βέβαια τους λίγους μήνες που πρότειναν οι περισσότεροι) αλλά και να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα δυνάμεις εκτός των δύο κομμάτων. Προτείνει δηλαδή μία κυβέρνηση που θα θυμίζει 2012, όταν στο σχήμα συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ. Πλέον, τα γαλάζια στελέχη, που όλες τις προηγούμενες ημέρες διαφοροποιούνταν από την κεντρική γραμμή των «καθαρών λύσεων», δεν έχουν άλλοθι να μη στηρίξουν με ένταση την κυβερνητική θέση. Με αυτό τον τρόπο, βγαίνει από το κάδρο των πιέσεων, στο οποίο εισέρχεται πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση. 

Με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Σαμαράς αυξάνει τις όποιες πιθανότητες για την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας (σ.σ. είναι ενδεικτικό ότι στο διάγγελμά του αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Δήμα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν συζητά αλλαγή υποψηφίου).

Το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, ωστόσο το «πακέτο» που παρουσιάστηκε χθες εμφανίζεται να ικανοποιεί τους όρους αρκετών εκ των ανεξαρτήτων ενώ είναι ελκυστικό και για αρκετά εκ των στελεχών της ΔΗΜΑΡ (ψύρρας, τσούκαλης, Κυρίτσης, Πανούσης), που βλέπουν με δυσπιστία την δεδομένη προσέγγιση Κουβέλη με ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η προεδρική πλειοψηφία απέκτησε από χθες νέα δυναμική, προσεγγίζοντας προς τους 170 βουλευτές. Αλλά, είπαμε ο δρόμος μέχρι τους 180 θα είναι μακρύς και δύσκολος και, συνεπώς, το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στις 25 Ιανουαρίου, παραμένει το πλέον πιθανό. 

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο κ. Σαμαράς μπορεί να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις κάλπες. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε χθες σε όλους όσοι βλέπουν με ανησυχία μία εκλογική περιπέτεια, οι οποίοι και αποτελούν την πλειονοψηφία της κοινής γνώμης. Εφόσον, τελικά, η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, ο ίδιος θα έχει ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τα οποία θα επιχειρήσει να μεταθέσει το σύνολο της ευθύνης για την περιδίνηση της χώρας.