Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Ενώπιον της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, βρίσκεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης.

Ο κ. Χαϊκάλης καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες περί χρηματισμού και για το βίντεο με τον φερόμενο ως μεσάζοντα, ενώ θα συζητηθεί και η περίπτωση συναλλαγής του στο Χρηματιστήριο, που απαγορέυεται για τους βουλευτές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι είχε δανείσει στον Γιώργο Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ προκειμένου, ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος να κάνει χρηματιστηριακή συναλλαγή, και όχι για να επενδύσει ο ίδιος ο Παύλος Χαϊκάλης στο Χρηματιστήριο. Φέρεται, επίσης, να συμπλήρωσε ότι ο κ. Αποστολόπουλος του επέστρεφε τμηματικά το ποσό αυτό.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής κλήθηκε για εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή, έπειτα από αίτημα της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή να διευκρινιστεί, από ποια δραστηριότητα, έπαιρνε πίσω από τον Γιώργο Αποστολόπουλο χρήματα ο βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης

Ερώτημα πλέον της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι για ποιο λόγο χρήματα επεστράφησαν στον βουλευτή από τον κ. Αποστολόπουλο. «Ήταν χρήματα από δάνειο με τόκους ή από επένδυση σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, μέσω παρένθετου προσώπου»; Και αυτό το ερώτημα τίθεται με δεδομένη τη ρητή απαγόρευση (ν. 3213/2003) στους εν ενεργεία βουλευτές να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η επιστολή της Φωτεινής Πιπιλή στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας:

«Η όζουσα υπόθεση Χαϊκάλη, η οποία εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη, έχει και μια παράμετρο που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τη θλιβερή εικόνα εις βάρος του πολιτικού κόσμου» αναφέρει η βουλευτής στην επιστολή της και προσθέτει: 

«Ως κοινωνός της πίεσης των πολιτών, οι οποίοι δυστυχώς συλλήβδην ακόμα και σε γελοίες περιπτώσεις κατηγορούν όλους τους βουλευτές, σας ζητώ να διερευνηθεί άμεσα η παραδοχή από το μέλος του Κοινοβουλίου κ. Παύλο Χαϊκάλη ότι είχε οικονομικές συναλλαγές με εξαιρετικά υψηλό τόκο με άλλο πρόσωπο και ότι με παρένθετο πρόσωπο έπαιζε σε χρηματιστήριο κατά παράβαση του Ν.3213/2003 αρ.2παρ.5περίπτωση α'. 

Τονίζεται ότι η περιγραφή αυτών των πράξεων από τον Βουλευτή Χαϊκάλη έγινε με μπαράζ δηλώσεών του στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και αύριο Τρίτη, ο Παύλος Χαϊκάλης θα κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» για τη δήλωσή του ότι έδωσε 5.000€ στον Γιώργο Αποστολόπουλο, προκειμένου να τα  «παίξει» στο Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες  ο πρόεδρος της Επιτροπής "Πόθεν Έσχες" Γιώργος Καλαντζής αναμένει την ακριβή διατύπωση που είχε κάνει ο κ. Χαϊκάλης υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει 5.000 ευρώ στον Γιώργο Αποστολόπουλο για να τα παίξει στο χρηματιστήριο, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει παραβεί το άρθρο 13 του νόμου του 2003 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται στους βουλευτές οι χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές επεσήμαναν ότι αν δεν διαπιστωθεί αγορά μετοχών τότε θα εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου «πόθεν έσχες» για ανακριβή δήλωση, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ.