Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Ο χάρτης της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή δείχνει να αλλάζει έπειτα από την πρωτοβουλία Σαμαρά. 
 
Η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετική καθώς η κυβέρνηση ξεκινά από τα σίγουρα 160 ΝΑΙ που προέκυψαν από τις θετικές ψήφους των Ψαριανού, Λυκούδη, Μάρκου, Νταβρή και Αηδόνη. 
 
Η πολιτική πρωτοβουλία Σαμαρά έπεισε τους Βασίλη Οικονόμου, Παναγιώτη Μελά και Γιάννη Κουράκο, ανεβάζοντας τα  σίγουρα «ναι» στα 163. 
 
Από την άλλη σίγουρα «παρών» για τη δεύτερη ψηφοφορία πρέπει να θεωρούνται αυτά των Βασίλη Καπερνάρου και Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζουν στάση προς το «ναι» οι: Τατσόπουλος, Τζάκρη, Μουτσινάς, Μακρή, Βουδούρης, Παραστατίδης, Ανδρουλάκης. 
 
Άγνωστο παραμένει το τι θα πράξουν οι Μπόλαρης, Γιαταγάνα, Κασαπίδης, Ιατρίδη, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αν και όπως δήλωσε «διάβασε» θετικά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. 
 
Σε καθοριστικό «παίκτη» για το αποτέλεσμα φαίνεται να εξελίσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Αν και η επίσημη αντίδραση του κόμματος στο διάγγελμα Σαμαρά ήταν η απόρριψή του από την άλλη τις εξελίξεις θα κρίνει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομαδας μαζί με την εκτελεστική γραμματεία. 
 
Ήδη στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου έχουν εκφραστεί θετικά στην πρωθυπουργική πρωτοβουλία γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μεμονωμένα παρών στην αυριανή ψηφοφορία. 
 
Πάντως η βουλευτής του κόμματος Νίκη Φούντα η οποία μαζί με τον Νίκο Τσούκαλη και τον Θωμά Ψύρρα είχαν διαφοροποιηθεί με επιστολή τους από την επίσημη γραμμή του κόμματος, δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών και στη δεύτερη ψηφοφορία. 
 
Εάν πάντως οι ανεξάρτητοι βουλευτές που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ανταποκριθούν θετικά τότε η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε 170 «Ναι».