Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε εκλογικό συναγερμό έχει τεθεί η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, αλλά και στην τρίτη και πιο καθοριστική της 29ης Δεκεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, προχωρούν με εντατικό ρυθμό τις εκλογικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, πιθανότατα, ή την 1η Φεβρουαρίου το αργότερο, καθώς με βάσει τα σημερινά δεδομένα και την κοινοβουλευτική αριθμητική δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρά την κίνηση του Πρωθυπουργού να αρθεί το αδιέξοδο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αλλάξει δραματικά οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και η κυβέρνηση απέχει αρκετά από τους 180 βουλευτές, αν και στο παρασκήνιο εξελίσσονται διάφορες κινήσεις.

Μάλιστα, λέγεται ότι οφείλουν τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα από τον Πρωθυπουργό να προσεγγίσουν πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά με πολιτικά επιχειρήματα, έχοντας ως οδικό χάρτη τα όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς στο διάγγελμά του, τους βουλευτές που είναι στη δεξαμενή των υποψηφίων να ψηφίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή τον υποψήφιο της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. «Δεν έχει τελειώσει τίποτα» λένε και περιμένουν και φυγόκεντρες δυνάμεις από τις ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Υπό τα νέα δεδομένα όμως, μετά τα όσα συζητούνται τις τελευταίες ώρες, διατυπώνονται ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει στάση κάποιος βουλευτής που στην πρώτη ψηφοφορία δεν ψήφισε τον Στ.Δήμα. Εξάλλου, από το 160 έως το 180 είναι μεγάλη απόσταση και χρειάζεται να συστρατευθούν και να ψηφίσουν θετικά άλλοι 20 βουλευτές από τη δεξαμενή των 19 ανεξάρτητων βουλευτών (οι 12 είναι διεκδικήσιμοι, οι επτά επιμένουν στο «παρών» και 5 ψήφισαν «ναι»), των 12 των ΑΝΕΛ (δύσκολο μετά τις τελευταίες εξελίξεις) και των 10 της ΔΗΜΑΡ. Πρέπει οπωσδήποτε να "σπάσουν" οι ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ (μέχρι στιγμής δύσκολο) ή τουλάχιστον η μια, σχεδόν στο συνόλου της.

Πάντως, η κεντρική εκτίμηση που κυριαρχεί στην ΚΟ της ΝΔ και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Στη Συγγρού ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός είναι σε πλήρη κινητοποίηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ήδη προχωρεί η κατάρτιση ψηφοδελτίων και υπάρχει εντολή να είναι έτοιμες οι γαλάζιες λίστες για όλες τις περιφέρειες έως τις 28 Δεκεμβρίου. Μόλις τις τελευταίες ημέρες παραιτήθηκαν τουλάχιστον δέκα γ.γ. υπουργείων, ενώ ήδη έχουν συμφωνήσει να είναι υποψήφιοι και αρκετά νέα πρόσωπα, ενώ γίνονται και μετακινήσεις βουλευτών από εκλογική περιφέρεια σε άλλη και πολλοί κινούνται, ορατά πλέον, με προεκλογική στρατηγική.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχούν εκτιμήσεις _αρκετά αισιόδοξες _ ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να περάσει μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας, αυτή θα είναι μικρή, η ΝΔ θα αντέξει σε ικανοποιητικά ποσοστά λόγω συσπείρωσης. Ακόμη ελπίζουν πως θα επικρατήσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πέσει και θα επανέλθει η ΝΔ.