Στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Όπως αναφέρει η ανταπόκριση από την Αθήνα, «ο πρωθυπουργός, προσφέρθηκε χθες να καθορισθεί μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών προς τα τέλη του επόμενου έτους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να στηρίξουν οι βουλευτές την υποψηφιότητα που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια κρίσιμη ψηφοφορία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην ελληνική οικονομία».

Αναφορά γίνεται και στις καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού, με το δημοσίευμα να αναφέρεται ότι η πρόταση του κ. Σαμαρά γίνεται «εν μέσω ενός πολωμένου πολιτικού κλίματος, όπως τους ισχυρισμούς για δωροδοκίες βουλευτών με στόχο την εκλογή Προέδρου».

«Αύριο, θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια νίκη της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ήταν ταυτόσημη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να διασφαλίσει την ρευστότητα της χώρας» σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτίθεται στους όρους των σχεδίων διάσωσης, διαταράσσοντας ενδεχομένως την οικονομική πορεία της χώρας. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δήμα, δηλώνοντας ότι σε αντάλλαγμα θα συμπεριλάβει φιλοευρωπαϊκές προσωπικότητες στην κυβέρνηση και θα καθορίσει μια ημερομηνία πρόωρων εκλογών προς τα τέλη του 2015. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο του 2016».

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «είναι εθνική υποχρέωση και απαίτηση της κοινής λογικής να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές»

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «η προοπτική μιας παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές με το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει πτώση ρεκόρ 13% σε μια μέρα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται στο 9%».

Αναφορά γίνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, με το δημοσίευμα να σημειώνει πως «απαντώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επέμεινε στην ανάγκη προκήρυξης εκλογών χωρίς καθυστέρηση, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ζητά απλά τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας». Οι New York Times διατυπώνουν και την άποψη ότι «το άνοιγμα ωστόσο του κ. Σαμαρά φάνηκε να απευθύνεται κυρίως στους αναποφάσιστους ανεξάρτητους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας για τον ΠτΔ, ζητώντας από αυτούς να ακούσουν την φωνή της συνείδησής τους, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μικρότερο δεξιό κόμμα ότι προβαίνουν σε αστήρικτες και άθλιες σκευωρίες σχετικά με τη δωροδοκία βουλευτών».

Τέλος, αναφέρεται ότι «τα σχόλια του κ. Σαμαρά έγιναν δύο ημέρες μετά τον ισχυρισμό βουλευτή του δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι του προσφέρθηκαν χρήματα από μεσολαβητή για να στηρίξει την εκλογή ΠτΔ. Ο βουλευτής, Παύλος Χαϊκάλης και ο ηγέτης του κόμματος, Πάνος Καμμένος, υπέβαλαν χθες κατάθεση στον εισαγγελέα σχετικά με το βίντεο που φέρεται να καταγράφει την απόπειρα δωροδοκίας».