Αίρεται η αδικία για τη μη χορήγηση εφάπαξ στους Εθελοντές Μακράς Διάρκειας, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ενσωματώθηκε τροπολογία  με αναδρομική ισχύ  στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα», βάση της οποίας οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων  δικαιούνται της λήψης εφάπαξ βοηθήματος από τα οικεία Ταμεία με τη συμπλήρωση τουλάχιστον δεκαετούς μετοχικής σχέσης με αυτά (αντί εικοσιπενταετούς), όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την εξέλιξη αυτή αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση και τερματίστηκε η αδικία εις βάρος μερίδας αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, που είχαν αποστρατευτεί την περίοδο από το 2011 ως την 9η Σεπτεμβρίου 2014.

Οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να εισπράξουν το εφάπαξ τους, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που είχαν αποστρατευθεί πριν το 2011 ή που αποστρατεύονται μετά την δημοσίευση του Νόμου 4284/2014.
 
Επίσης με άλλη τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ενσωματώθηκε στο ίδιο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ, παραχωρήθηκε στο δήμο Γλυφάδας έκταση 47 στρεμμάτων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Τηλεπικοινωνιακών –Ηλεκτρονικών Μέσων της Αεροπορικής Υποστήριξης  για την κατασκευή νέου κοιμητηρίου στην περιοχή Τερψιθέα. Με τον τρόπο αυτό  ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που ταλανίζει επί μακρόν τους κατοίκους της περιοχής.

Γ. Κοκ.