Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την πεποίθησή του ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ανοίγει ο δρόμος για να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η «συνετή» έξοδος από το μνημόνιο, αλλά η ρύθμιση του δημοσίου χρέους εξέφρασε από τη Βουλή, ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας από το βήμα, ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο και ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν επιστρέψει στη χώρα μας.

Ωστόσο, είπε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται. Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας», προειδοποίησε ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνοντας ότι οι  χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 έχουν ως εξής:

  • το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
  • υπάρχει ακόμη περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό, η οποία «αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης είπε εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και εγκριθεί η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η χώρα θα βγει συνετά στις αγορές, κάτι που όπως σημείωσε, προϋποθέτει κόστος που δεν απειλεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη συγκυρία. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα αλλά χρειάζεται να συνεχιστούν», είπε ο υπουργός και αναρωτήθηκε:

«Η συνέχιση της προσπάθειας προϋποθέτει ευρεία συναίνεση, θα πρυτανεύσει η λογική και η συναίνεση;»