Την ανάγκη να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που σημείωσε πως «οι πρόωρες εκλογές σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν δικαιολογούνται».

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου οι εκλογές θα προκηρυχθούν «κατά προφανή καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 32 του Συντάγματος».

Όπως εξηγεί ο κ. Παυλόπουλος «το άρθρο 32 ορίζει ότι εκλογές διενεργούνται αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ εδώ η αντιπολίτευση, και πρωτίστως η αξιωματική δεν προτείνει έστω και υποψήφιο, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές με κάθε τρόπο».

Χαρακτηρίζει εξάλλου «βλαπτική τακτική» τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «προκηρύσσονται απλώς και μόνον για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες», ενώ προσθέτει: 

«Η δημοκρατική αρχή επιβάλλει λοιπόν την ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης και την αξιολόγησή της μετά το πέρας της θητείας αυτής».

Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος,  λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος πηγαίνει στις “ελληνικές καλένδες”. Θεωρητικώς μετά το 2020. Μ’ όλες τις εντεύθεν επώδυνες συνέπειες». 

«Ορισμένοι» συνεχίζει ο βουλευτής της ΝΔ, «στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και, κυρίως, με μόνο στόχο την κατάκτηση και τη νομή της εξουσίας, θυσιάζουν άκριτα κι ανεύθυνα κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το «μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας στην περίπτωση αυτή αναδεικνύεται τόσο περισσότερο όσο οι ίδιοι που τορπιλίζουν τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος αναγνωρίζουν –ή αναγκάζονται ν’ αναγνωρίσουν εκ των πραγμάτων- ότι η εκ βάθρων τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεών του είναι προδήλως επιβεβλημένη. Και μάλιστα τόσο για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος όσο και για την τιμή του πολιτικού κόσμου».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει πως πρόκειται για εξορθολογισμό κι εκσυγχρονισμό των θεσμών.

«Ιδίως μέσα στη δίνη της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής Προέδρου από το λαό, καθώς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά πως θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ αλλαγή της μορφής του Πολιτεύματος προς το «προεδρικό». Πράγμα που αποκλείεται κατ’ άρθρο 110 παρ. 1 του Συντάγματος. 

Ενώ σχετικά με το εκλογικό σύστημα αναφέρει ότι η ΝΔ προτείνει την καθιέρωση της αρχής της αναλογικότητας.