Συγκροτήθηκε σε σώμα σήμερα η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την πρώτη συνεδρίαση, απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. 

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος πρότεινε τη διάρθρωση της σε δέκα άξονες, θεωρώντας ωστόσο ευκταίο να υπάρξουν και άλλες, διαφορετικές εισηγήσεις από άλλα κόμματα. 

Ειδικότερα, οι ενότητες που πρότεινε ο κ. Παυλόπουλος είναι «η υποχρέωση του κράτους για την προστασία του Ελληνισμού, της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας» (προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 2), τα «ατομικά δικαιώματα» με αναφορές σε επίμαχα άρθρα όπως το 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και το 24 (προστασία του περιβάλλοντος), η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και ο έλεγχος των οικονομικών τους (άρθρο 29), η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, η οργάνωση και η λειτουργία της Βουλής (θητεία και ασυλία βουλευτών, ενδυνάμωση του νομοπαραγωγικού έργου της Βουλής και ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου), η οργάνωση και η λειτουργία της κυβέρνησης (ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή, άρθρο 86), ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ανεξάρτητων Αρχών, οι μεταβατικές διατάξεις του Συντάγματος, και οι σχέσεις κράτους και ιδιωτικής οικονομίας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις σχέσεις κράτους και ιδιωτικής οικονομίας, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως «η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε όλον τον κόσμο έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσουμε πως, πέρα κι έξω απ' τις "σειρήνες" του νεοφιλελευθερισμού, το ελληνικό Σύνταγμα παραμένει στα όρια του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο», είπε και προσέθεσε: 

«Έχει ως κανόνα την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι δυνατόν στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας, να θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος, και οι μορφές κρατικού παρεμβατισμού που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κλασσικού καπιταλιστικού συστήματος υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης διατύπωσε έντονο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της εν λόγω επιτροπής: 

«Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού μου έδειξε πως ο πρωθυπουργός θέλει εκλογές. Πρέπει εδώ να είμαστε ενώπιοι ενωπίοις, έντιμοι με τον εαυτό μας και με αυτά που λέμε. Διότι αν δεν ήταν έτσι, ο πρωθυπουργός θα έκανε μια προετοιμασία ώστε να έχει μια αποδοχή, αν και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι δεδομένο ότι με τίποτα δεν θα συμφωνούσε. Η διαδικασία - αν και δεν πρέπει να μείνει έτσι - θεωρώ πως είναι προσχηματική».

Παρόμοιες σκέψεις εξέφρασε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία: 

«Εδώ αναρωτιόμαστε όλοι τι ήρθαμε να κάνουμε. Κανονικά έχουμε να κάνουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη βελτίωση της ποιότητας του πολιτεύματος, το οποίο υποτίθεται πως όλοι υπηρετούμε εδώ μέσα. Σήμερα όμως, σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μια διαδικασία καθόλα χρήσιμη και κρίσιμη, την οποία τελικά ως Σώμα, μάλλον θα υπονομεύσουμε στο διάστημα που έρχεται, καθώς η ευθύνη είναι ατομική και συλλογική».

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη διαβεβαίωσε πως το κόμμα θα συμμετάσχει στην Επιτροπή εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, «για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θέλω να πω ότι εμμένουμε στις θέσεις που διατυπώσαμε στην Ολομέλεια, κυρίως και πρωτίστως γύρω από τον τρόπο που επελέγη να δρομολογηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία» συμπλήρωσε.