Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, η τροπολογία για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια.

Ο υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε καλό δρόμο και ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν επιστρέψει στη χώρα μας.

Ωστόσο, είπε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι κατανοητό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται. Αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες της χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας», προειδοποίησε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Κατά τη συζήτηση σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση με αιχμή τις καταγγελίες Χαϊκάλη και την προεδρική εκλογή, με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη να τονίζει πως η Βουλή δεν είναι χώρος για να ασκείται κριτική στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών, ειδικώς όταν κανείς δεν γνωρίζει την δικογραφία.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον μεγάλο αριθμό «άσχετων» με το νομοσχέδιο τροπολογίων, είπε πως αυτή θα είναι η πιο μαύρη περίοδος μιας κυβέρνησης, που φεύγει, για να αρχίσει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού.

Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, επέλεξε άλλους δρόμους αγνοώντας πως το πρόβλημα το γεννά η μη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ διερωτήθηκε «πως μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο κι ο ΣΥΡΙΖΑ πως όχι».

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πολυφωνία» στα καίρια θέματα για τη χώρα και ζήτησε να ξεκαθαρίσει επιτέλους πως σκοπεύει να «αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας».

Επισήμανε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πως βεβαίως δεν είναι κακό να μιλάει ο λαός, όμως αυτό πρέπει να συμβαίνει στις καθορισμένες ημερομηνίες και όταν οι εκλογές δεν γίνονται σε συνθήκες ανωμαλίας.

Την απαίτηση του ελληνικού λαού για συνεννόηση, προέβαλλε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτοί που διακηρύττουν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια, πρέπει να έχουν τον νου και τη γνώση, όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχουν την άνεση να διαπραγματευθούν.

Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας - και ειδικώς στην υπόθεση Χαϊκάλη - χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντη» την ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο. Απαντώντας πάντως στο σημείο αυτό, ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε πως το κείμενο αυτό της Επιτροπής το υπέγραψε και η Μαρία Κόλλια που συμμετέχει στην Επιτροπή από τους ΑΝΕΛ.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε πως η χώρα πάει σε εκλογές εν μέσω κινδυνολογίας και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, από την μία πλευρά υποστηρίζεται ότι θα γίνουν σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί και από την άλλη καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες προς τον λαό.

Ψηφίστηκαν 25 τροπολογίες

Κατά τα άλλα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας συνολικά κατατέθηκαν 103 τροπολογίες, έγιναν δεκτές 25, από τις οποίες οι 16 ήταν υπουργικές και οι υπόλοιπες βουλευτικές.

Μεταξύ των υπουργικών τροπολογιών που ψηφίσθηκαν ήταν:

  • Του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  • Του υπουργείου Πολιτισμού για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Του υπουργείου Μεταφορών για την παράταση του μέτρου απόσυρσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχθηκε τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, Θανάση Μπούρα και του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, για την επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ πρώην εργαζομένων της Αττικό Μετρό που είχαν απολυθεί το 2010.

Επίσης, από τις βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές και ψηφίσθηκαν, αφορούν:

  • Τη δημιουργία δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία.
  • Ευνοϊκότερη φορολόγηση για τις μονάδες φωτοβολταϊκών.
  • Δίμηνη παράταση για την προσαρμογή των ταμείων των ενστόλων στις διατάξεις.
  • Πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών και υπηρεσιών υγείας με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.
  • Ίδρυση Πλημμελειοδικείου στην Κοζάνη.
  • Επ' αόριστον παράταση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
  • Διορισμοί στο ΕΣΥ με έλεγχο δικαιολογητικών από το συμβούλιο κρίσεων.