Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Να ξεπεράσει το σοκ της πρώτης ψηφοφορίας, όταν και η υποψηφιότητα Δήμα περιορίστηκε στις 160 ψήφους, επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα το διπλό μήνυμα ότι αφενός η πρωτοβουλία συναίνεσης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε αποτέλεσμα, η δε «υπόθεση Χαϊκάλη» και το κλίμα τρομοκράτησης των βουλευτών που θα υπερψήφιζαν τον Πρόεδρο έπεσε στο κενό. 

Στο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, θέλοντας να αποφύγουν την επανάληψη της πρώτης ψηφοφορίας, όταν και το κλίμα αισιοδοξίας που είχε οικοδομηθεί αποδείχθηκε αναντίστοιχο της πραγματικότητας. 

Ωστόσο, πλέον, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και η κυβέρνηση θεωρεί ως δεδομένη την αύξηση της προεδρικής πλειοψηφίας, με το ελάχιστο όριο να διαμορφώνεται στους 164 βουλευτές και να μπορεί να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, και στους 168. Συγκεκριμένα, πλην των 155 της συμπολίτευσης και των 5 βουλευτών που έδωσαν, ήδη, από τις 17 Δεκεμβρίου ψήφο στον κ. Στ. Δήμα (Λυκούδης, Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου, Νταβρής), δεδομένη θεωρείται η θετική ψήφος των: Π. Μελά, Γ. Κουράκου, Β. Οικονόμου και Μίκας Ιατρίδη. Η τελευταία ανακοίνωσε χθες ότι, παρά τις ενστάσεις της επί της οικονομικής πολιτικής, εκτιμά ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός απαντά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της συγκυρίας. 

Με μόνες δεδομένες τις ψήφους όσων έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Δήμα, το σύνολο των βουλευτών φθάνει στους 164 ενώ η προεδρική πλειοψηφία μπορεί να φτάσει στους 166, εφόσον στηρίξουν οι Γ. Κασαπίδης και Κ. Γιοβανόπουλος, ή ακόμη και στους 168 βουλευτές, έαν – όπως πιθανολογείται- δώσουν ψήφο και οι δύο αποσχισθέντες από τη Χρ. Αυγή, κάτι πάντως που θεωρείται μάλλον δύσκολο, τουλάχιστον για τη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία. 

Αλγεινή εντύπωση σε πολλούς έχει προκαλέσει η στάση όχι τόσο του κ. Βυρ. Πολύδωρα, που εξ αρχής εμφανίστηκε αρνητικός και για προσωπικούς λόγους έναντι του Αντ. Σαμαρά, όσο του κ. Β. Καπερνάρου, ο οποίος ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμνα δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στο «παρών». 

Με αυτά ως δεδομένα, με βάση το γεγονός ότι άλλοι βουλευτές εμφανίζονται να επιχειρηματολογούν γιατί πρέπει να βγει Πρόεδρος αλλά δεν το πράττουν (πχ ο κ. Π. Τατσόπουλος) αλλά και υπό πρίσμα των εξελίξεων σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, στα κομματικά επιτελεία είναι εδραία η πεποίθηση περί του μονοδρόμου των εκλογών. Χωρίς, πάντως, ο Σαμαράς να έχει πει, ακόμη, την τελευταία του κουβέντα...