Γράφει ο Τάκης Χάτζης 

Εκλογή Προέδρου σήμερα- δεν είναι δα και μυστικό, δεν θα έχουμε. Ο αριθμός ωστόσο των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, έχει την σημασία του. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το άνοιγμα που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός με την πρόταση συναίνεσης θα φέρει αποτελέσματα και υπέρ της εκλογής του Στ. Δήμα θα ταχθούν τουλάχιστον 167 βουλευτές- αριθμός που δίνει κάποιες, μικρές ελπίδες, να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.  

Χθες αργά το βράδυ, με τη δήλωση της Μίκας Ιατρίδη, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα, έφταναν τους 164 και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέμεναν και ορισμένους που… ακόμα το σκέφτονται.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αρνητική (και καταλυτική) θεωρείται η στάση της ΔΗΜΑΡ. Οι πληροφορίες που έφταναν στην Ηρώδου Αττικού αργά χθες το βράδυ, έκαναν λόγο για τριχασμό, με κάποιους βουλευτές να ακολουθούν τον Φώτη Κουβέλη στον εναγκαλισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιους να σκέφτονται σοβαρά το Ποτάμι και άλλους να ετοιμάζονται  να επιστρέψουν στο… σπίτι τους. Για να υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες εκλογής Προέδρου, η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να ανταποκριθεί θετικά στην συναινετική πρόταση Σαμαρά.  

Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τα έχουν βάψει και μαύρα. Η συναινετική πρόταση που διατυπώθηκε, εκτιμάται ότι διαμορφώνει ένα προνομιακό πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο, αλλάζοντας επί της ουσίας τα δεδομένα.  

Ο Α. Σαμαράς πρωτίστως και η κυβέρνηση γενικότερα, θα μπορεί να ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι αρνήθηκαν την εκλογή Προέδρου, κατηγορώντας τους ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη προσφυγής στις κάλπες, με ότι αυτή ενδέχεται να συνεπάγεται.  

Τούτο σημαίνει- όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν με καλύτερους όρους σε όσους δεν επιθυμούν (ή φοβούνται) τις πρόωρες εκλογές. Και ο χώρος αυτός, θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο για τον Α. Σαμαρά.  

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- ενδεχόμενο πολύ πιθανό, τα διλήμματα θα μεταφερθούν από τη Βουλή στην κοινωνία, από τους βουλευτές στους ψηφοφόρους. Και θα είναι διλήμματα ιδιαιτέρως σκληρά. Με τους μονομάχους να κλιμακώνουν την επιχειρηματολογία τους μέρα με τη μέρα. Δεν είναι δα εύκολο να αποφασίζεις προς τη μια ή την άλλη πλευρά, γνωρίζοντας ότι η ψήφος σου ενδέχεται να κρίνει οριστικά και αμετάκλητα το μέλλον της χώρας…