«Η πρωτοβουλία της συναίνεσης είναι ανοικτή». Με αυτή τη δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα της προεδρικής εκλογής εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, δεν θέλει εκλογές» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως δεν θα έλεγε ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή, «αυξήθηκαν όμως πολύ οι πιθανότητες για να γίνει το σωστό».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι με τον Πρωθυπουργό έκαναν μια συζήτηση γυρω από το αυτονόητο ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενότητα του χώρου. 

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δική μου προσπάθεια η ενότητα και δική μου υποχρέωση. «Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα το προσπαθήσω με κάθε τρόπο. Είπα στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση αλλά αυτή είναι η προσπάθειά μου και θα συνεχίσω». 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση τους οι δύο άνδρες αποτίμησαν το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ  εξέτασαν την δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε να προέλθει ο αριθμός των 12 βουλευτών που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του αριθμού των 180.

Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: 

«Ευελπιστώ να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει παρών θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε Βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της Πατρίδας. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών“. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της Πατρίδας. 

Στην τρίτη, λοιπόν, ψηφοφορία “παρών“ δεν θα υπάρχει».