Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Νέα δεδομένα για την προεδρική εκλογή διαμορφώνονται μετά και τη δεύτερη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση ανέβασε τις θετικές ψήφους από τις 160 στους 168 και αναζητά πλέον 12 βουλευτές που θα ψηφίσουν Δήμα στην τελική ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Το διάγγελμα Σαμαρά με την πρόταση για συναίνεση στον Πρόεδρο και εκλογές στο τέλος του 2015, έφερε ακόμα οκτώ βουλευτές από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων στη συναινετική γραμμή. Πρόκειται για τους Μίκα Ιατρίδη, Βασίλη Οικονόμου , Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Βαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας. Οι οκτώ αυτοί προστέθηκαν στους ήδη πέντε ανεξάρτητους που στην πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα και ήταν οι Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

Τους 12 βουλευτές που αναζητά η κυβέρνηση μπορεί να τους βρει σε τρεις δεξαμενές. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες (12), στη ΔΗΜΑΡ (9) και στους Ανεξάρτητους βουλευτές.

Αυτά που θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρα «όχι» από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων είναι ο Οδυσσεάς Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Ραχήλ Μακρή, ο Πάρις Μουτσινάς και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Στο μεταίχμιο συμπεριλαμβάνονται έξι βουλευτές οι οποίοι αν και έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο έχουν αφήσει ένα παράθυρο... «συναίνεσης». 

Πρόκειται για τους Πέτρο Τατσόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη, Βασίλη Καπερνάρο, Μάρκο Μπόλαρη, Βύρων Πολύδωρα και την άρτι ανεξαρτητοποιηθείσα βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.

Ερωτήματα πάντως στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια έχει προκαλέσει η απουσία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, η οποία αιτιολογήθηκε με «χαρτί» γιατρού μεν αλλά αιφνιδίασε δε...

Πάντως και στην περίπτωση που και οι έξι ανεξάρτητοι ψηφίσουν και η κ. Κόλλια «ξεστρατίσει» και πάλι η κυβέρνηση θα αναζητά πέντε βουλευτές, και αυτοί σίγουρα θα πρέπει να βρεθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ.