Στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρονται τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης σε εκτενή δημοσιεύματά τους.

Η εφημερίδα La Stampa, αναφέρει ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι ακόμη «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεχόμενες εκλογές θα ήταν «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και σημειώνει, επίσης, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Corriere della Sera σε ανάλυση που υπογράφει ο Φράνκο Βεντουρίνι, υπογραμμίζεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδας οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας».

Ο αναλυτής προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού». 

«Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ μπορεί να καταστεί αναγκαία, ή τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης θα μπορούσαν να βρεθούν με το μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη μια νάρκη» γράφει ο Βεντουρίνι.
 
Σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή, τέλος, «καμία εκλογική αναμέτρηση- ούτε και η ελληνική- δεν μπορεί να κριθεί προκαταβολικά».