Συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αφού γίνεται αναφορά στην προσωπική του σταδιοδρομία, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά αναφερόμενος στην ιδεολογική του τοποθέτηση:

«Είμαι Μαρξιστής. Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι (μαρξιστές)», διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν ήταν ποτέ οπαδός του μαρξισμού σοβιετικού τύπου.

Όπως σημειώνει ο κ. Μηλιός, η «ρητορική του νεοφιλελευθερισμού έχει αποκλείσει οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση στην οικονομία και την κοινωνία». Ταυτόχρονα σημειώνει πως «ο  κόσμος μας δημιούργησε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Θα πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να την αντιμετωπίσουμε».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το ποσοστό που συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίση κυμαίνονταν στο 5%, ενώ μετά τα μέσα του 2012 έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά φθάνοντας στο 27%.

Συνεχίζοντας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το κόμμα θέλει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. 

«Ό,τι κάνουμε θα έχει στόχο η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία εκστρατεία για να τρομοκρατήσει τους Έλληνες ώστε να σκεφθούν το χειρότερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πιστεύει το Grexit πλέον. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι είναι αδύνατον μία χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη» σημειώνει, και προσθέτει ότι σε περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο σε όλη την περιοχή, γι' αυτό άλλωστε στηρίχθηκε εξ αρχής και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα» και στη συνέχεια παραθέτει τους στόχους του κόμματος για την οικονομία:

«Δεν επιθυμούμε κανείς στην Ελλάδα να εργάζεται υπό συνθήκες που μοιάζουν με σκλαβιά, τις οποίες έχει δημιουργήσει η λιτότητα. Υπάρχουν νέοι Έλληνες που εργάζονται για δύο ή τρία ευρώ την ώρα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας».

Όπως υποστηρίζει, το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καλυφθεί μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως των πλουσίων, αλλά και της καλύτερης διάθεσης των δημοσίων εσόδων.