Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Από χθες το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστή η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά κυρίως μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία άρχισε να καλλιεργείται η εντύπωση ότι ως τη Δευτέρα και την τρίτη ψηφοφορία, από την πλευρά του Πρωθυπουργού, θα εκδηλωθεί και νέα κίνηση συναίνεσης. 

Δια της εις άτοπον απαγωγής οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο Α. Σαμαράς, ενδέχεται να κινηθεί στην λογική μιας συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών και επιχειρηματολογώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης για τη χώρα θα ζητήσει την ψήφιση του Σταύρου Δήμα, με αντάλλαγμα να φέρει πιο κοντά τη διενέργεια των εκλογών, π.χ. στις αρχές του καλοκαιριού
Την εκδοχή αυτή ενίσχυσε και η δήλωση του (βουλευτή της ΔΗΜΑΡ) Νίκου Τσούκαλη ότι «η έκκληση των "οκτώ" είναι ακόμη στο τραπέζι της διαβούλευσης».  

Το ζήτημα είναι ότι τα νούμερα δεν είναι αρωγός της προσπάθειας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπολείπονται ακόμη 12 βουλευτές. Αν στους 168 αθροίσουμε τρείς από το χώρο της ΔΗΜΑΡ, τη Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε και τους Ψύρρα- Τσούκαλη, αν προσθέσουμε και τους Πολύδωρα- Καπερνάρο, άντε και δύο από τους ΑΝΕΛ, αν ακόμη δώσουμε και «μπόνους» δύο βουλευτών, πλησιάζουμε αλλά δεν φτάνουμε στο επιθυμητό νούμερο. Και εν τω μεταξύ εμείς θα έχουμε κινηθεί εντελώς αυθαίρετα. 
Η λογική, αυτή τη στιγμή, λέει ότι οι 172 είναι το «ταβάνι» ακόμη και για τους πλέον αισιόδοξους και πως για να εκλεγεί Πρόεδρος, θα πρέπει από τους συνολικά 21 βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, να αλλάξουν στάση τουλάχιστον οκτώ. Αδύνατο δεν το λες, αλλά δεν το λες και πιθανό- όπως σχολίασε στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά.   

Στο Μαξίμου, φυσικά και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αλλά ταυτοχρόνως δέχονται ότι το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και αν εκδηλωθεί νέα συναινετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Ακόμη και αν η πίεση προς τους βουλευτές πλέον θα είναι ασφυκτική και- όπως είπε και ο Σαμαράς- τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει «παρών», θα υπάρχει ονοματεπώνυμο.