Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Αρχίζουν οι πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά Παπανδρέου μετά την νέα αποτυχημένη απόπειρα συμβιβασμού ανάμεσα στην σημερινή ηγεσία και τον πρώην πρωθυπουργό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χαριλάου Τρικούπη προώθησε χθες το απόγευμα και μετά την άκαρπη-για την ενότητα- συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου δύο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επί της ουσίας αποτελούν προειδοποιητικό καμπανάκι προς τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να διασπάσει το κίνημα. 

Έτσι μετά τις δηλώσεις του ιδίου του προέδρου του κόμματος πως είναι προσβολή στην μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου μία διασπαστική εξέλιξη, η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης σχολίασαν ότι κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ (μήνυμα προς Παπανδρέου) ζητώντας συγχρόνως ανοιχτό συνέδριο μετά τις εκλογές για να συζητηθούν όλα (μήνυμα προς Βενιζέλο). 

Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήρε πρωτοβουλία και συναντήθηκε χθες το μεσημέρι μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει κάθε σχεδιασμό για δημιουργία κόμματος, διότι κάτι τέτοιο θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ και στις τριεδρικές περιφέρειες όπου εκλέγονται οι μισοί από τους σημερινούς του βουλευτές, ακόμη και ο ίδιος (Αργολίδα). 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στους συνεργάτες του ότι ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη και μάλιστα τον παρότρυνε να το σκεφτεί καλά προτού καταλήξει στις αποφάσεις του. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάλι, όλα δείχνουν ότι έχει αποφασίσει. Και απλώς περιμένει τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την δημιουργία νέου κόμματος. Κατά την συνάντησή του χθες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο απλώς παρατήρησε ότι διαφωνεί με όλα όσα γίνονται με την Ελιά και έδειξε να αδιαφορεί ακόμη και στις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα δεν θα διαλυθεί, ότι διατηρεί τον ήλιο του και την ονομασία του και ότι δεν θα μετεξελιχθεί σε κάποια απρόσωπη δημοκρατική παράταξη. 

Κι αυτό διότι σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να ιδρύσει κόμμα με το αιτιολογικό που ανέπτυξε στην χθεσινή λιτή δήλωση του γραφείου του: Ότι δεν έχουν απαντηθεί οι προτάσεις που έκανε για την αποτροπή της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ από την ηγεσία του κόμματος.