Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το χθεσινό αποτέλεσμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μοιάζει σχεδόν ιδανικό για την κυβέρνηση. 

Από τους 24 ανεξάρτητους (25 μετά την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ) πέτυχε να ψηφίσουν υπέρ του κ. Στ. Δήμα ήδη οι 13, με την προεδρική πλειοψηφία να φτάνει στους 168. Με αυτό τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός στέλνει ένα σαφές μήνυμα κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η στήριξη στο Σταύρο Δήμα και, δι αυτού, στην προσπάθεια αποτροπής των εκλογών και διασφάλισης της σταθερότητας στη χώρα διατρέχει οριζόντια το πολιτικό προσωπικό καθώς στο στόχο αυτό συμπίπτουν 7 κεντροαριστεροί βουλευτές, 6 κεντροδεξιοί αλλά και οι δύο, πρώην χρυσαυγίτες, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος

Κυρίως, όμως, «απομονώνει» τα «όχι» στο Σταύρο Δήμα στον άξονα Κουμουνδούρου – ΑΝΕΛ, τους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς ταυτίζει απολύτως και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι τέλους. Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος που θέτουν, σε αγαστή συνεργασία, προσκόμματα στην Προεδρική εκλογή, και μαζί τους ταυτίζονται στελέχη έτοιμα να προσχωρήσουν στα δύο κόμματα ενόψει εκλογών. Η ταύτιση των δύο δεν είναι τυχαία καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ξεφούσκωμα της υπόθεσης Χαϊκάλη και όσα θα ακολουθήσουν δεν θα δοκιμάσουν μόνον την εκλογική επιβίωση των ΑΝΕΛ αλλά θα πλήξουν και τις εκλογικές επιδόσεις της Κουμουνδούρου. Αυτό, βέβαια, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. 

Πιθανές οι εκλογές 

Από το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά το μήνυμα ήταν σαφές, ήδη από χθες. Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η προσφυγή στις κάλπες, την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους. Το σενάριο των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με όρους κατακόρυφης πόλωσης, είναι το πλέον πιθανό, δεδομένης της τροχιάς που έχει πάρει το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του «μπλόκου» που φαίνεται να έχει επιβάλλει στα στελέχη του, και με την τελευταία ιστορία Χαϊκάλη, ο Πάνος Καμμένος. 

Συνεπώς, τα «κουκιά δεν βγαίνουν», τουλάχιστον όχι χωρίς μία μείζονα ανατροπή. Στις ημέρες που απομένουν, μέχρι την εκλογή της προσεχούς Δευτέρας, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιμείνουν στην ένταση των επικοινωνιακών και πολιτικών επιχειρημάτων με στόχο να διασφαλίσουν όσες περισσότερες ψήφους είναι δυνατόν. Δεν αποκλείεται, κάθε άλλο μάλιστα, να υπάρξει και νέα δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από μέρους του, πέραν του πλαισίου συμφωνίας που παρουσίασε ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Στόχος είναι να αποδυναμωθούν είτε στελέχη που τηρούν, για την κυβέρνηση, αδικαιολόγητα αρνητική στάση, όπως οι Β. Πολύδωρας και Β. Καπερνάρος, είτε να απαξιωθούν στάσεις «χαλαρής» ψήφου από βουλευτές που, αν και αναγνωρίζουν τον κίνδυνο περιπέτειας, τοποθετούνται εναντίον της εκλογής Δήμα με την επίκληση λόγων ήσσονος σημασίας, έχοντας υποχωρήσει από τις ευθείες ή υπαινικτικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματισμό και αργυρώνητους βουλευτές. 

Σε αυτή την προσπάθεια, κάθε ψήφος για την κυβέρνηση θα είναι, προφανώς, κέρδος καθώς θα αθροίζεται στη δυναμική του «μετώπου» που επιδιώκει να συγκροτήσει. Κάποιοι δεν αποκλείουν ότι, στην τελική ευθεία, η προεδρική εκλογή μπορεί να λάβει τέτοια δυναμική που να φτάσει τις 180 ψήφους. Οι περισσότεροι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για δύσκολη περίπτωση και ότι, αυτή την ώρα, η δυναμική είναι υπέρ των εκλογών.