Στις αεροπορικές βάσεις όπου κτυπάει συναγερμός και δίδεται κάθε τόσο «σκραμπλ» (άμεση απογείωση για αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών) βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς παραμονές των Χριστουγέννων, προκειμένου να σφίξει το χέρι όλων εκείνων που θα είναι στις επάλξεις τις άγιες αυτές μέρες. Η ηγεσία του ΓΕΑ βρέθηκε στη Λήμνο και στη Σκύρο προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και να υπογραμμίσει ότι μπορεί να είναι άγνωστοι στον κόσμο, αλλά χάρη σε αυτούς ο ελληνικός λαός μπορεί αμέριμνος να καθίσει και φέτος στο γιορτινό τραπέζι και να αισθάνεται ασφαλής.

Αρχικά ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος  βρέθηκε βρέθηκε στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα από όπου απογειώθηκε με ένα διθέσιο Mirage 2000-5 . Κυβερνήτης ήταν ο υπασπιστής του ενώ ο ίδιος κάθονταν στην θέση του συγκυβερνήτη και αυτό γιατί ο αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς πετούσε πριν τα Mirage 2000. Ωστόσο από την Τανάγρα απογειώθηκαν και άλλα τρία Mirage 2000-5 από την 331 Μοίρας. Όπως πληροφορηθήκαμε είχε προγραμματιστεί ,κατά τη διάρκεια της πτήσης του αρχηγού ΓΕΑ, να πραγματοποιηθεί και αεροπορική άσκηση. Οι λόγοι πολλοί.

Το ρόλο των εχθρικών αεροσκαφών ανέλαβαν δυο ελληνικά F-16. Η εν λόγω άσκηση εξελίχθηκε σε πολύ σκληρή αναμέτρηση καθώς όλοι οι πιλότοι που συμμετείχαν ήθελαν να δείξουν στον αρχηγό ΓΕΑ ότι είναι άριστοι στην αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Είναι  σπάνιο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, που αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχει σε άσκηση και «τσεκάρει» τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν οι πιλότοι.

Μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας , αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς προσγειώθηκε στη Λήμνο και επισκέφτηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί ο αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με τους ιπτάμενους και τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής , καθώς επίσης και με το πλήρωμα και τους τεχνικούς του ελικοπτέρου επιφυλακής Έρευνας και Διάσωσης.

Στη συνέχεια ο αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς απογειώθηκε με το Mirage 2000-5 για τη Σκύρο προκειμένου να βρεθεί στη θρυλική 135 Σμηναρχία Μάχης όπου εδρεύει στη Σκύρο και πρωταγωνιστεί στις αναχαιτίσεις. Δεν ξέρουμε αν κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, δόθηκαν «σκραμπλ». Ο αρχηγός ΓΕΑ συνομίλησε και με το προσωπικό της 7ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, της 22ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων καθώς και με τους ιπτάμενους και τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής. 

Αν και οι επισκέψεις αυτές που γίνονται παραμονές εορτών χαρακτηρίζονται τυπικές , στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ισχύει αυτό καθώς η αποστολή που έχουν αναλάβει απαιτεί όλοι να είναι ένα «σώμα» για να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Γ. Κοκ.