Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για την ελληνική πολιτική κατάσταση και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για... κόμμα σούπερ μάρκετ που τάζει τα πάντα.

«H Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει ακυβέρνητη, και το κενό εξουσίας απειλεί την ολοκλήρωση της διάσωσής της ΕΕ και την ανάκαμψη» αναφέρει το πρακτορείο. Η αποτυχία να εκλέξει η χώρα πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από δύο γύρους ψηφοφορίας, μάλλον καθιστά την προοπτική πρόωρων εκλογών ιδιαίτερα πιθανή».

Σημειώνει, δε, πως αυτό το κενό εξουσίας απειλεί τη σχέση της χώρας με την ΕΕ και τους δανειστές και αυξάνει τους κινδύνους εκτροπής από τους όρους του μνημονίου. «Οι Έλληνες, όταν μιλούν για την κυβέρνησή τους, τη χαρακτηρίζουν ως μια ομάδα ατόμων που επιβάλει φόρους σε ό,τι κινείται! Έτσι στρέφονται στα κόμματα της Αριστεράς».

Ο πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλάει στο πρακτορείο και εξηγεί: «Είναι ένα κόμμα ''σούπερ μάρκετ'' που υπόσχεται σε όλους τα πάντα. Καμουφλάρει τις πολιτικές του με ρομαντικές υποσχέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ανακοπεί η ανθρωπιστική κρίση, θα εξαφανίσουν η μαύρη αγορά και η γραφειοκρατία, θα αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί και συντάξεις κατά 40% (παρά το γεγονός ότι το σύστημα δημόσιας ασφάλισης είναι σε κακό χάλι) και ακόμα θα επαναδιαπραγματευτεί το μεγάλο μέρος του χρέους, επιβάλλοντας στην ΕΚΤ να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος του».

Το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία είναι υψηλό, σημειώνει το άρθρο. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε αδιέξοδο και μια κυβέρνηση υπό την Αριστερά θα κάνει ακόμη πιο απίθανη την πρόοδό τους. Αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βρεθεί μπροστά σε σκληρούς όρους πίστωσης, κάτι που θα βλάψει την όποια επάνοδο στην κανονικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, το Anadolu επαναφέρει στο προσκήνιο και το περιβόητο μέιλ στελέχους της Capital, έπειτα από την επίσκεψη των Σταθάκη-Μηλιού στο City.