current views are: 1

24 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:48

Εuro Insight: Η ΕΕ ετοιμάζει σιωπηλά «plan B» εν μέσω φόβων για πρόωρες εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπηρά προχωρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, με δεδομένη την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, μετά από την αδυναμία για δεύτερη φορά να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας η παρούσα βουλή την Τρίτη.

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπηρά προχωρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, με δεδομένη την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, μετά από την αδυναμία για δεύτερη φορά να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας η παρούσα βουλή την Τρίτη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε σιωπηρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, με δεδομένη την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, μετά από την αδυναμία της Βουλής, για δεύτερη φορά, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανάλυσή του του Euro Insight, επισημαίνοντας ότι η τρόικα θα επιμείνει σε περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τονίζει στο Ε.Ι. ότι «υπάρχει νευρικότητα» στις Βρυξέλλες μετά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται ως συστημικός κίνδυνος για τη νομισματική ένωση, η πιθανή άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε «άγνωστο έδαφος».

Λέει χαρακτηριστικά:

«Ένα κόμμα κατά της λιτότητας θα γίνει κυβέρνηση στην πιο δύσκολη χώρα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε».

Άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, πιο αισιόδοξος τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εμφανίζει ένα πιο φιλο-ευρωπαϊκό προφίλ τους τελευταίους μήνες» και επισημαίνει:

«Συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία, ακόμα και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του όταν έρθει η ώρα»

Η πρώτη πηγή, ερωτηθείσα για το εάν η Ε.Ε. δώσει παράταση στην Ελλάδα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, απάντησε «υπάρχει πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο». Και σημείωσε ότι «οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο. Παρά τις αργίες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα» υπογραμμίζοντας ότι η στάση των δανειστών θα καθορίστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι απαραίτητο, μια δεύτερη παράταση θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα, αν ο κ. Σαμαράς επανεκλεγεί, επειδή «η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί εγγράφως» για περαιτέρω βήματα.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «σκληροπυρηνικοί εντός της Ευρώπης και του ΔΝΤ θα ήθελαν να αποφύγουν να δώσουν νέα παράταση, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να τηρηθούν τις προθεσμίες. Αλλά ας περιμένουμε και να δούμε».

Αδιαπραγμάτευτα τα μέτρα

Το Europe Insight διαθέτει έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα πρέπει, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, να προχωρήσει με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να φέρει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την πλήρη ανανέωση του νόμου Κατσέλη, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (με ομαδικές απολύσεις) και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει για τα μέτρα ( με υπογραφή του Γκίκα Χαρδούβελη), παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να απελευθερώσει τη χώρα από τη λιτότητα. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, ο ηγέτης του, ο Τσίπρας, λέει ότι δεν θα εγκρίνει κανένα από τα μέτρα, τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο» διαμήνυσε η πρώτη πηγή.

Β.Β.


σχετικα αρθρα