Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Θεωρητικά βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πιθανότητες αυξήθηκαν μετά την σημερινή ψηφοφορία» έλεγε χθες στο καφενείο της Βουλής ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, είναι ενδεικτικό ότι   ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε στις δηλώσεις του ότι στην τρίτη ψηφοφορία δεν υπάρχει παρών και έδινε δραματικό τόνο στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

«Δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι στην τελική ψηφοφορία» επιμένουν από την κυβέρνηση και διευκρινίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα γίνουν στις πέντε ημέρες που απομένουν, αλλά και ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες με στόχο να συγκεντρωθούν οι 12 βουλευτές για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

Σχετικά με το σενάριο των τελευταίων ωρών, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηριχθεί η εκλογή Δήμα σε ψήφους Χρυσαυγιτών βουλευτών. Δηλαδή την περίπτωση κάποιοι από τους νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα για να δημιουργήσουν διλήμματα σχετικά με την εκλογή του. Σε μια τέτοια διαδικασία, λένε άνθρωποι κοντά στο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να παραιτηθεί παρά να στηριχθεί στις ψήφους ακροδεξιών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου και η Συγγρού έχουν τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον του  κυριαρχούν εκτιμήσεις ότι η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το αιτιολογούν έχοντας στα χέρια τους τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών όπου τέθηκαν τα πραγματικά διλήμματα με σκληρό και ωμό τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις αλλά και διχάζεται στο εσωτερικό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της ψαλίδας αλλά όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν να διαβάζουν τους αριθμούς το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και όχι μόνο αυτό, το τελευταίο διάστημα εκτέθηκε με τα «νταούλια και τις λίρες» χάνοντας σημαντικό έδαφος.

Και όπως τονίζουν με νόημα, «στην κάλπη η μεγάλη πλειοψηφία ψηφίζει πρωθυπουργό…».