Γράφει ο Τάκης Χατζής

Το σενάριο που ήθελε τη Χρυσή Αυγή να ψηφίζει υπέρ του Σταύρου Δήμα τη Δευτέρα και να βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής, από το μεσημέρι της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη ψηφοφορία- αυτή που έδωσε 168 θετικές ψήφους.

Οφείλουμε να πούμε ότι περισσότερο «κατασκευάστηκε» κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων. Κάποιοι το είπαν στηριζόμενοι κυρίως στην αριθμητική και λιγότερο στην πολιτική πραγματικότητα, κάποιοι άλλοι το αναπαρήγαγαν, ε, δεν ήθελα και πολύ να φουντώσει.

 Επί της ουσίας ήταν ένα σενάριο που δεν έπαιξε καθόλου. Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, μόλις το πληροφορήθηκε, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Σταύρος Δήμας να αποδεχθεί να εκλεγεί με τις ψήφους της Χ.Α. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι βουλευτές οι οποίοι- σε ιδιωτικές συζητήσεις, δεν το απέκλειαν, με το επιχείρημα ότι εφ’ όσον η Δημοκρατία και το Σύνταγμα τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίζουν, όπως είπαν «παρών», μπορούν να πούνε και «Σταύρος Δήμας».

Τα πράγματα σοβάρεψαν χθες το πρωί, όταν το σενάριο έκανε την εμφάνισή του και στις εφημερίδες. Και, εσωκομματικά στη ΝΔ, όταν η οικογένεια Μητσοτάκη και οι… συν αυτοίς, άρχισαν τις δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες έκαναν γνωστό ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, αν το υποστηρίξει η Χρυσή Αυγή. Πρώτα ο Κυριάκος, μετά η Ντόρα και ενδιάμεσα ο Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου, το σενάριο θα καιγόταν από τον κυρίως ενδιαφερόμενο, τον ίδιο τον Σταύρο Δήμα, κάποια στιγμή το μεσημέρι. Όμως, η ζέση του Μητσοτακαίικου επιτάχυνε τη δήλωση του υποψηφίου Προέδρου- μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως λένε οι πληροφορίες. Και αυτό γιατί φάνηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει αποπροσανατολισμός σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συσπειρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών γύρω από την υποψηφιότητα Δήμα.

Ταυτοχρόνως, η πρεμούρα της Ντόρας και του Κυριάκου, δεν πέρασε απαρατήρητη. Συνεργάτης του Πρωθυπουργού σχολίαζε ότι η «οικογένεια» αν και δεν συμφωνεί πολιτικά σε όλα και έχει άλλες προσεγγίσεις σε κεντρικά πολιτικά θέματα, εν τούτοις συμφωνεί ότι πρέπει να… τρέξει, μην τυχόν και μετά τις εκλογές υπάρξουν εξελίξεις. Μόνο, που- όπως σημείωνε ο ίδιος άνθρωπος- φαίνεται ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τους ρόλους και άρχισαν εμφανώς να… τζαρτζάρονται.