Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Να  είστε κοντά αυτές τις ημέρες. Μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις» είπε στους συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο πριν τους ευχηθεί για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ίδρυση νέου κόμματος, όμως παρ' όλα αυτά δεν έχει δώσει το πράσινο φως σε κανέναν από τους συνεργάτες του να μιλάει για δημιουργία νέου φορέα, καθώς περιμένει να δει πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια με την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Βαθιά μέσα του έχει αποφασίσει πως η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου έχει τελειώσει και συγχρόνως θεωρεί ότι έχει τεντώσει τόσο το σκοινί που στην παρούσα φάση δεν του επιτρέπεται να κάνει πίσω.

 Στο επιτελείο Παπανδρέου έχουν πέσει ιδέες και για το όνομα του νέου κόμματος. Κάποιοι ποντάρουν στο «νέα αλλαγή», άλλοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει στον τίτλο του την λέξη "κίνημα" για να παραπέμπει στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου συζητεί συχνά με τους συνεργάτες του και κάθε ημέρα προεδρεύει σ' έναν πρωινό καφέ στον οποίο σταθερά συμμετέχουν οι Γιώργος Ελενόπουλος, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής και Θάνος Μωραΐτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μία ανησυχία και για τα ψηφοδέλτια και έχει αναθέσει στο επιτελείο του να έχουν φτιάξουν λίστες που να εμπεριέχουν γνωστά ονόματα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Παραμονή Χριστουγέννων διάβασε με ενδιαφέρον και τα σενάρια που εμφανίζουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίζουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έδειξε όμως να ανησυχεί από μία τέτοια εξέλιξη. Θεωρητικά ο Παπανδρέου θα εξυπηρετούνταν από την αποτροπή των εκλογών γνωρίζει όμως ότι οι κάλπες είναι αναπόφευκτες ακόμη και με Πρόεδρο, και ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ χρόνο έχοντας μπροστά της και την διευθέτηση κρίσιμων θεμάτων όπως η αξιολόγηση, η πιστοληπτική γραμμή και το χρέος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι εάν δράσει τώρα θα μπορέσει να ανακόψει ακόμη και την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τμήμα της δεξαμενής των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου μπορεί να λειτουργήσει με το συναίσθημα και να στρέψει την ψήφο του σε ένα κόμμα στο οποίο θα ηγείται ένας Παπανδρέου.

Κατά τα άλλα γνωρίζει ότι θα τον ακολουθήσουν όλοι όσοι από το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ηγεσία του. Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκφράζει και τον ίδιο με απόλυτο τρόπο. Απλώς θα το αξιοποιήσει για να επιτύχει τους εκλογικούς του στόχους.