Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η φωνή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αντηχούσε ακόμα στα τελευταία έδρανα της Ολομέλειας και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, όταν άρχισαν να αναζωπυρώνονται ήδη τα σενάρια για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση με στόχο να «κλείσουν» οι 180.

Επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως «ότι πρωτοβουλία έπρεπε να πάρει ο Αντώνης Σαμαράς την πήρε» προσθέτοντας ότι «η πίεση που υπήρχε μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, πλέον έχει περάσει στους βουλευτές, μετά το κάλεσμα για συναίνεση του πρωθυπουργού».

Ανεπισήμως ωστόσο δεν αποκλείεται τίποτα μέχρι της Δευτέρα καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και οι δεξαμενές από όπου μπορούν να προέλθουν οι 12 ψήφοι που χρειάζονται ακόμη για να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή είναι συγκεκριμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν μια μεγάλη κίνηση που μπορεί να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ανακοινωθεί στην ώρα της και όχι βεβαίως υπό την πίεση που υπάρχει από τις κινήσεις στις ηγεσίες των μικρών κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, από το κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν καταρχάς το σενάριο για «κυβέρνηση εθνικού σκοπού με άλλο πρωθυπουργό», η οποία επιδιώκεται, όπως σημειώνουν από συγκεκριμένα κέντρα με προφανείς ιδιοτελείς σκοπούς. Το σενάριο αυτό διακινήθηκε ξανά έπειτα από τις φήμες ότι ανεξάρτητοι βουλευτές κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ θα το βάλουν στο τραπέζι ως τελευταία ευκαιρία για την εκλογή Προέδρου.

Στις συζητήσεις πέριξ του κοινοβουλίου κυκλοφόρησε και ένα εφιαλτικό σενάριο που αφορούσε την υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα από τους 16 της Χρυσής Αυγής, με στόχο να προκληθεί «χάος» στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Πρώτον, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, κάτι τέτοιο το απέρριψε ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας και δεύτερον, οι βουλευτές της συμπολίτευσης απαντούν «εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει ως πρώτιστο στόχο να διαφυλάξει την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό στις επόμενες ημέρες το διακύβευμα που ακούστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, θα τεθεί με πιο έντονο τρόπο.