Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου το στόχο της συγκέντρωσης των 180 ψήφων στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, έπειτα από το +8 της δεύτερης αναμέτρησης. 

Τα κυβερνητικά στελέχη αν και αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος θεωρούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την προσεχή Δευτέρα, καθώς η δυναμική από τους 168 μπορεί να δώσει ώθηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε η χώρα να μη συρθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές

Την ίδια ώρα ωστόσο και τα δύο κυβερνητικά κόμματα φαίνεται να ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία είναι πολύ μικρό. Άλλωστε και το ισχυρό διακύβευμα που τέθηκε από τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τρίτης, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του, απευθύνεται και στους βουλευτές και στους πολίτες για την επόμενη μέρα. 

«Η πίεση που υπήρχε μέχρι τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλίες, έπειτα από την κίνηση συναίνεσης του κ. Σαμαρά περνά στους βουλευτές», έλεγε ο ίδιος συνεργάτης του στο newpost.gr. «Τα διλήμματα υπάρχουν είναι συγκεκριμένα και αφορούν την επόμενη μέρα και τη χώρα», σημείωνε χαρακτηριστικά. 

Άλλωστε, υπενθύμιζε, «όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν, ότι αν η χώρα συρθεί σε πρόωρες κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, η δίμηνη παράταση που έχουμε λάβει για να κλείσουμε τις συμφωνίες για την επόμενη μέρα, θα «ξοδευτεί» στην προεκλογική περίοδο και στη νέα διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε φθάνουμε ως τα τέλη Φεβρουαρίου, με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία και τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», σημείωνε. 

Το σενάριο της άκαρπης ψηφοφορίας 

Αν τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας δεν ακουστεί 180 φορές το όνομα του Σταύρου Δήμα, τότε μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, διαπιστώνεται αδυναμία εκλογής Προέδρου και εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί το Σώμα και να στηθούν εθνικές κάλπες μέσα σε 21 ημέρες.  

Σε ένα τέτοιο σενάριο στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή θα πρέπει να συγκροτηθεί σε Σώμα, με πρώτη υποχρέωση την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Υπενθυμίζεται ότι τότε, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι, εάν πάλι αποβεί άκαρπη τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές και αν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται η τελευταία ψηφοφορία όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.  

Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί αμέσως μετά τις εκλογές, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, αν το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία.