Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις  των τελευταίων εβδομάδων έχουν παγώσει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα γεγονός που σημαίνει ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει να αντιμετωπίσει έναν Γολγοθά. 

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που ζητά η τρόικα είναι περισσότερες από δέκα και επειδή η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους είναι ήδη μεγάλη δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να μετατρέψουν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές σε προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του ελέγχου αλλά και για την ένταξη της χώρας στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης . 

Σε αυτήν την καθυστέρηση θα πρέπει να μην λησμονήσουμε και το γεγονός της προκήρυξης πρόωρων εκλογών που θα αποτρέψει τους εκπροσώπους των δανειστών να έρθουν στην Ελλάδα αφού δεν θα υπάρχει θεσμικός συνομιλητής . Σε διαφορετική περίπτωση η τρόικα  θα γυρίσει στην Αθήνα  μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου  με στόχο να κλείσει ο έλεγχος ακόμα και εντός του μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. 

Ποια είναι όμως τα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία; 

Το Newpost σας τα παρουσιάζει έτσι όπως αυτά περιγράφονται στο μνημόνιο που έχει ήδη υπογραφεί:  

1 Ο νόμος για τη διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής όπου ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν το προσχέδιο του νόμου ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να υπάρξουν τροποποιήσεις. 

2 Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας που δεν έχει ψηφιστεί από την βουλή παρά το γεγονός ότι ήταν μέτρο προς ολοκλήρωση από τον περασμένο Ιούνιο. 

3 Οι αλλαγές στο πλαίσιο φοροαπαλλαγών που αποτέλεσε και σημείο τριβής κυβέρνησης –τρόικας , με την κυβέρνηση να απειλεί , αλλά να μην το κάνει, να προχωρήσει στην ψήφιση των φοροαπαλλαγών μονομερώς όπως και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.  

4 Η αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με την τρόικα να επιμένει στην διατήρηση η ακόμα και αύξηση των συντελεστών και την κυβέρνηση  να δέχεται μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. 

5 Η εναρμόνιση των μη μισθολογικών επιδομάτων του δημόσιου τομέα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. 

6 Η μετατροπή σε νόμο και η ψήφιση από την βουλή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο που τώρα εφαρμόζεται εκ περιτροπής. 

7 Η επέκταση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια και στα δάνεια των ιδιωτών που δεν είναι επιχειρηματίες αλλά και των νοικοκυριών. 

8 Ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις που πρέπει να εναρμονιστεί με το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. 

9 Νόμος του κράτους πρέπει να γίνει και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας 

10 Νόμοι του κράτους πρέπει να γίνουν και οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που συζητείται ήδη από τον Μάρτιο και μάλιστα είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων .