Με μία συμβολική κίνηση απαντάει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα η οποία κλιμακώνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας βρέθηκε σήμερα το απόγευμα πάνω στη φρεγάτα «Ναβαρίνο» η οποία είναι εν πλω, εκτελώντας περιπολία σε μία ευαίσθητη περιοχή στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «ο κ. Δένδιας θα παραμείνει στη φρεγάτα το βράδυ προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Στόλου. Τον υπουργό θα τον  συνοδεύουν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση αλλά και πολιτεία , με τον τρόπο αυτό , επιλέγει να πει  ένα «ευχαριστώ» σε όλο τον ένστολο προσωπικό που την ημέρα των εορτών δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά είναι στις επάλξεις. Δεν είναι όμως μία εθιμοτυπική επίσκεψη που γίνεται λόγω εορτών… 

Είναι από τις σπάνιες φορές που υπουργός Άμυνας διανυκτερεύει σε πολεμικό πλοίο. Η κίνηση αυτή στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Καταδεικνύεται με έμφαση το αποκλειστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από όλους στην προάσπιση των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πέρα από τις οποιοδήποτε άλλες πολιτικές εξελίξεις. 

Η επίσκεψη και η παραμονή υπουργού Άμυνας πάνω σε πολεμικό πλοίο αναπτερώνει το ηθικό του προσωπικού και ενδυναμώνει περαιτέρω την ενότητα που χαρακτηρίζει όλες τις δυνάμεις του τόπου. Πραγματοποιείται σε μία περίοδο που καταγράφεται  μία κορύφωση και ποιοτικής αναβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. 

Όπως σχολίαζαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στον Έβρο και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να του δώσει τις ευχές του, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα διπλωματικό τερτίπι και δημιουργίας καλών εντυπώσεων τις οποίες θέλουν οι Τούρκοι να «πουλήσουν» στο εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση ,όπως ανέφεραν στο newpost, δεν πρόκειται για μία ουσιαστική κίνηση της Άγκυρας που σκοπό έχει την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο υπουργός πήγε στη φρεγάτα Ναβαρίνο με ελικόπτερο . Το συγκεκριμένο πλοίο να σημειωθεί ότι είχε πρωταγωνιστήσει στα Ίμια.  

Μάλιστα την ίδια στιγμή που ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδινε... σοκολατάκια στους Έλληνες στον Έβρο , την ίδια στιγμή σχεδόν  ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ έστελνε τα δικά του μηνύματα πραγματοποιώντας μία πτήση στο Αιγαίο η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επίδειξη αλλά είχε επιθετικά χαρακτηριστικά και δεν επιλέχτηκε τυχαία ο χρόνος της.

Ο τούρκος αρχηγός ΓΕΑ δεν πραγματοποίησε αυτή την πτήση πριν από δύο μήνες αλλά τώρα όπου κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και το Μπαρμπαρός βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ υπο την προστασία τουρκικών πολεμικών και εντείνεται η φήμη ότι στη συνέχεια θα πάει προς Καστελόριζο πλευρά. 

Γ. Κοκ.