Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Τυπικά αναμένουν μόνον το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Ουσιαστικά, όμως, έχουν ξεκινήσει ήδη, και με εντατικούς ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία. 

Άλλωστε, η Β' Αθήνας συγκέντρωνε ανέκαθεν πολλά από τα «βαριά» ονόματα της Νέας Δημοκρατίας. Και με δεδομένο, ή έστω με την υποψία, ότι το κόμμα μπορεί να έρθει δεύτερο στις εθνικές εκλογές, είναι σαφές ότι οι 8 έδρες που θα εκλέξει δεν φτάνουν για όλους. 

Οι γνώστες της αχανούς εκλογικής περιφέρειας, η οποία παρεμπιπτόντως συνεχώς διαιρείται σε μικρότερες αλλά εξακολουθεί να παραμένει ενιαία και πολυδιασπασμένη, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για τη δημοφιλία των στελεχών. Ούτε, βέβαια, και στις «προτιμήσεις» που μπορεί να εκφράζει το Μαξίμου, η Συγγρού ή οποιοδήποτε άλλο κέντρο πολιτικής επιρροής, κυρίως λόγω της σμίκρυνσης της κομματικής βάσης και του αριθμού των πολιτών που είναι οργανωμένοι και παίρνουν γραμμή. 

Ωστόσο, τόσο οι τάσεις που ήδη καταγράφονται, οι μηχανισμοί που ήδη έχουν στηθεί αλλά και οι συμμαχίες που θα συγκροτηθούν, θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός ενώ τα «πατήματά» του αναζητά ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και η συμμαχία των δύο παραμένει ενεργή. Πολύ καλές επιδόσεις καταγράφει, επίσης, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμπληρώνοντας την «τριάδα» των φιλελεύθερων στελεχών που στοχεύουν στις πρώτες θέσεις. Ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία, χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη, έχει πλέον στην περιφέρεια ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάει για την τριάδα, αφήνοντας πίσω τους Αργ. Ντινόπουλο και Σοφία Βούλτεψη, ενώ οι δημοσκοπήσεις μετρούν καλές επιδόσεις και για τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος επιδιώκει να οικοδομήσει δίκτυο τοπικών στελεχών, «δανειζόμενος» κομματάρχες και από καραμανλικά στελέχη που, αυτή τη φορά, δεν θα είναι υποψήφιοι. Πάντως, πληροφορίες του Newpost επιμένουν ότι η στήριξη του καραμανλικού συστήματος στο Ν. Δένδια θα είναι διακριτική. 

Αντιθέτως, ολόθερμη αναμένεται η υποστήριξη στον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε τη συζήτηση περί του Επικρατείας (σ.σ. εάν φυσικά του προτάθηκε), παραμένει ένα στέλεχος με βαριά κομματική ιστορία και παρουσία και μια καλή επίδοση θεωρείται απαραίτητη και για να ενισχυθεί το ειδικό βάρος της παρέμβασης που, αναμενόμενα, θα έχει την επόμενη ημέρα. 

Ντινόπουλος και Βούλτεψη, μπορεί μεν – όπως ειπώθηκε – να υποχωρούν έναντι του Αδώνιδος, ωστόσο θεωρούνται εκ των στελεχών που θα κόψουν το νήμα. 

Από εκεί και πέρα, πολλοί θα δώσουν τη μάχη της επιβίωσης. Γεράσιμος Γιακουμάτος, με διείσδυση στα λαϊκά στρώματα, Π. Παναγιωτόπουλος με ιστορία στη Β' αλλά και με ερείσματα σε ΜΜΕ, Γ. Μιχελάκης, που μεθοδικά δουλεύει πολύ καιρό οργώνοντας την περιφέρεια. Έχει ενδιαφέρον αλλά στους δύο πρώην εκπροσώπους της ΝΔ (Παναγιωτόπουλο και Μιχελάκη), θα προστεθούν στις εκλογές η νυν εκπρόσωπος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. η οποία δεν «χωρούσε» στα Γιάννενα, όπου είχε εκλεγεί τρίτη το 2012) αλλά και ο διατελέσας, ένα φεγγάρι, εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος, που δουλεύει μεθοδικά σπίτι – σπίτι για την εκλογή του. 

Τέλος, τους δρόμους έχουν πάρει οι κυρίες Κατ. Παπακώστα, Αννα Καραμανλή καθώς στοχεύουν στη γυναικεία ψήφο, με δεδομένο ότι θεωρείται δύσκολο – αλλά όχι απίθανο – η μόνη γυναίκα της Β' από τη Ν.Δ. να είναι η Σοφία Βούλτεψη. 

Απόντες από τις λίστες θα είναι πολλοί εκ των αποτυχόντων του 2012 ενώ ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, που παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων, μάλλον εγκαταλείπει το σενάριο να μετακινηθεί στην Α' Αθήνας και θα παρακολουθήσει τη μάχη από το χώρο των θεατών...