Επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή της αναφορές για την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να ανακοινώσει το σχηματισμό κόμματος μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν, «είναι αδιανόητο να υπονομευτεί η ενότητα από ένα πρόσωπο, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου» και προσέθεταν πως «μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική μνήμη, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».

Οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν και την πρόσφατη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και όπως τόνιζαν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου «να μη διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση».

Παράλληλα επεσήμαναν πως ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας άλλης περιφέρειας επιθυμεί. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε «πως μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενός συνεδρίου που δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά συνέδριο προσανατολισμού της χώρας και της παράταξης στην εποχή μετά την κρίση και το μνημόνιο».

Η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο, τονίζει πως «δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι ένα ασαφές Συνέδριο του “χώρου”, χωρίς μητρώο μελών, χωρίς καταστατικές προβλέψεις, χωρίς φραγμό ως προς το όνομα και τα σύμβολα».

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν παλαιότερες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα στελέχη και κυρίως όσα είχαν προσωπική συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο και την παράταξη, πρέπει να ανταποκριθούν στο χρέος τους για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Τόνιζαν επίσης, ότι το μεγάλο θέμα για τη χώρα δεν είναι οι «προσωπικοί σχεδιασμοί οποιουδήποτε, αλλά η διαφύλαξη της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που βγάζει την Ελλάδα από το μνημόνιο και οδηγεί σε αλλαγή σελίδας.

Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνιζαν πως «αν η χώρα οδηγηθεί εκβιαστικά σε εκλογές, τότε η μάχη των εκλογών θα είναι μάχη για τη μετεκλογική επιβίωση της χώρας και υπό αυτές τις περιστάσεις ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου και σημείωναν ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη συστράτευση των στελεχών μέχρι την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο.