Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 5

26 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:34

Τριγμοί σε ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ από τον πολιτικό αρραβώνα

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί ο πολιτικός αρραβώνας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη. 

Δημοσίευση 15:34’
αρθρο-newpost

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί ο πολιτικός αρραβώνας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί ο πολιτικός αρραβώνας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη. Η αρχή για την Αγίου Κωνσταντίνου έγινε με την αποχώρηση της Νίκης Φούντα, ενώ εδώ και μήνες η Αγίου Κωνσταντίνου έχει χάσει το 60% του στελεχειακού της δυναμικού έπειτα από διαφωνίες με τις επιλογές της ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να έρθουν και άλλες αποχωρήσεις, αν δεν δοθούν εγγυήσεις για την ύπαρξη των Δημαριτών στο νέο σχήμα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Κουβέλης έχει επιλέξει αυτόνομη πορεία, αδιαφορώντας για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ.

Αυτό που λένε είναι ότι, ενώ το κόμμα φυλλορροεί, εκείνος φαίνεται να έχει χαράξει τον δικό του δρόμο, «κλειδώνοντας» μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ε, όχι και συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις βουλευτών και συντρόφων του προέδρου του κόμματος, που βλέπουν με κακό μάτι τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης είναι σε πλήρη αντίθεση με την επιστοφή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές διαφωνίες εκφράζουν και αρκετά πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Οι εξελίξεις, πάντως, είναι προδιαγεγραμμένες. Η ανακοίνωση της επίσημης συνεργασίας θα γίνει μετά τη συνάντηση που θα έχουν Τσίπρας-Κουβέλης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη ψηφοφορία. Εάν δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τα προβλήματα της συνεργασίας, των υποψηφίων και της μετεκλογικής συνύπαρξης θα πρέπει να λυθούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με το καταστατικό, από το διαρκές Συνέδριο.

Δύσκολη η οργανωτική αυτονομία

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μπορέσει η Αγίου Κωνσταντίνου να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας την οργανωτική της αυτονομία, καθώς η διάλυση θα συνεπάγετο και την απώλεια προνομίων, όπως η κομματική επιχορήγηση.

Πρακτικά, πάντως, όλοι γνωρίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, τουλάχιστον όχι για πολύ. «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, καθώς ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση από τη ΔΗΜΑΡ.

Ορισμένα από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Ασημίνα Ξηροτύρη, βλέπουν ως ευκαιρία τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι η Αγίου Κωνσταντίνου έχει τελειώσει πολιτικά ήδη από τις ευρωεκλογές.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που διαβλέπουν την πλήρη εξαφάνιση της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα εκλεγούν αν αφομοιωθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -ακόμα κι αν βρεθεί χώρος γι’αυτούς στα ψηφοδέλτια- δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παραμείνουν στην περιφέρειά τους και θα διατηρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Άλλωστε, εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ έκαναν την επιλογή «να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μια «μετριοπαθή και κεντροαριστερή δύναμη που δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη του μνημονίου».

Ο «πόλεμος» του σταυρού

Η μεγάλη μάχη της επόμενης μέρας, που θα βρει τα δύο κόμματα ενωμένα, είναι αυτή της λίστας. Βουλευτές που εκλέγονται επί σειρά ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ (προηγουμένως Συνασπισμό), δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν από την εκλογική τους περιφέρεια και αυτό το γνωρίζει καλά η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Θοδωρής Δρίτσας στον Πειραιά, δύσκολα θα εκτοπιστούν για να μπουν στα ψηφοδέλτια οι Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση, οι οποίες μπροστά τους δεν έχουν καμία προοπτική.

Επιπλέον, στην Α’ Θεσσαλονίκης που είναι η περιφέρεια της κυρίας Ξηροτύρη εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι Λίτσα Αμανατίδου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου της αριστερής πτέρυγας.

Η διαφαινόμενη εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων προκαλεί έντονη δυσφορία και προβληματισμό και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες των αποχωρήσεων και της διάσπασης του Συνασπισμού, καθώς επίσης και η υπηρεσία που απέδωσε η ΔΗΜΑΡ στη μνημονιακή συγκυβέρνηση μέχρι το «μαύρο» της ΕΡΤ.

Οι αποφάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή όπου θα τεθεί επί τάπητος η «πολιτική βεντέτα» που οδήγησε στην αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Φώτη Κουβέλη το 2010. 


σχετικα αρθρα