Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος   

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο συρτάρι του γραφείου του δύο εισηγήσεις. Η πρώτη αναφέρει ότι δεν πρέπει να κάνει καμία παρέμβαση μέχρι την Δευτέρα ούτε να απευθύνει εκ νέου διάγγελμα με στόχο την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας .Ο λόγος που δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός είναι ότι θα φανεί «συρόμενος» πίσω από τις εξελίξεις και «επαίτης ψήφων» ώστε να παραμείνει στην θέση του .Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ιδιαίτερα η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος που προανήγγειλε, είναι αρκετές εκτιμούν κάποιοι και οι βουλευτές οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της ψήφου τους .

Η δεύτερη εισήγηση που έχει ο πρωθυπουργός στο γραφείο του κάνει λόγο για μια ακόμη πρωτοβουλία μέσω διαγγέλματος που θα απευθύνει την Κυριακή προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Στο νέο αυτό διάγγελμα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω κάνοντας καταρχήν μια υπέρβαση στην ημερομηνία των εκλογών. 

Θα ορίσει δηλαδή ημερομηνία εκλογών εντός του 2015 παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν μια πρόταση που το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνταν κατηγορηματικά τις προηγούμενες ημέρες με την δικαιολογία ότι η χώρα θα έμπαινε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ωστόσο το νεό επιχείρημα που εμφανίζεται κάνει λόγο για την αναγκαιότητα υπογραφής της συμφωνίας με τους δανειστές για να μην βρεθεί η χώρα χωρίς χρηματοδότηση από την 1η Μαρτίου . 

Στην ίδια εισήγηση υπάρχει η πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και να καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Με την πρόταση αυτή δημιουργείται ένα ισχυρό άλλοθι στους βουλευτές των δύο ασθενέστερων κοινοβουλευτικών ομάδων δηλαδή των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ

Από τι θα εξαρτηθεί όμως η πρόταση που θα απευθύνει ο Σαμαράς στους βουλευτές λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία; Από τις επαφές που είναι σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στους βουλευτές που έχουν ψηφίσει αρνητικά και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι μεταφέρουν αυτές τις προτάσεις αρχικά ως σκέψεις που θα μπορούσαν όμως να υλοποιηθούν .