Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα μετά την "τρίτη και φαρμακερή για την κυβέρνηση" ψηφοφορία της Δευτέρας για εκλογή ΠτΔ, κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι οι όποιες κινήσεις του Α. Σαμαρά, θα είναι οι "τελευταίοι σπασμοί" μιας κυβέρνησης η οποία μετέρχεται τα τελευταία της "κόλπα" πριν οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Οι... πληροφορίες για διάγγελμα του Πρωθυπουργού εκτιμώνται ως κίνηση απελπισίας του πρωθυπουργού στην ύστατη προσπάθειά του να διασώσει "τον εαυτό του" και να επιμηκύνει το χρόνο παραμονής του στη Ν.Δ. 

Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ¨οι κινήσεις του πρωθυπουργού αποτυπώνουν την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει" και επιμένουν ότι αυτές " διακρίνονται τόσο από έλλειψη στρατηγικής, όσο και από έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας απέναντι στη χώρα". 

Αυτό που αναμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα ενταθεί η κινδυνολογία από την πλευρά της κυβέρνησης και το κλίμα τρομοκρατίας ώστε να περάσει ο φόβος "των άδειων ταμείων" σε μέρος του εκλογικού σώματος. Απέναντι σε αυτή τη διαφαινόμενη τακτική στελέχη του κόμματος επιμένουν σε δύο κρίσιμα κατά την άποψή τους σημεία, τα οποία θα αποδυναμώσουν τα κυβερνητικά φοβικά σενάρια. 

Πρώτον στην με θρησκευτική ευλάβεια τήρηση του προγράμματος της ΔΕΘ, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Α. Τσίπρα, χωρίς υποσχεσιολογίες και "ωραιοποίηση της πραγματικότητας". Και το δεύτερο η πολιτική ειλικρίνεια με την οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό ακροατήριο, υπερβαίνοντας "παλιά κλισέ", επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ευρύτερα εκλογικά στρώματα. 

Το διακύβευμα των εκλογών όπως αυτό οριοθετείται από την ηγετική ομάδα του κόμματος είναι" θα συνεχιστούν οι μνημονιακές πρακτικές ή ο ελληνικός λαός θα γυρίσει σελίδα", και πάνω σε αυτό έχει οικοδομηθεί η προεκλογική εκστρατεία. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούν ότι «η διαφαινόμενη ήττα της Ν.Δ. έχει οδηγήσει ακόμα και στελέχη της με κύρος στο να μη στηρίζουν δημόσια τους τακτικισμούς του πρωθυπουργού» και αφετέρου ότι " τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχτεί ως συνομιλητή τους το ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος που εξακολουθεί να τον παρουσιάζει ως εχθρό του λαού είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας". 

Και συμπλήρωναν "τελικά η μόνη δύναμη σταθερότητας στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ" και αυτό ο Α. Σαμαράς  θα το διαπιστώσει γρήγορα".