Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού υπό τη μορφή συνέντευξης δεν έκρυβε θεαματικές εκπλήξεις, ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού

Ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε σταθερά στις ίδιες θέσεις σχετικά με την προεδρική εκλογή λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελε να βάζει στο τραπέζι «τυράκια» και απέδειξε πως οι καθαρές λύσεις είναι αυτές που προτιμά ευθύς εξαρχής. 

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας πως τα «παρών» θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο που θα καταγράψει η Ιστορία. 

Και αν και τόνισε αρκετές φορές πως ο λαός δεν θέλει εκλογές και πως σε αυτές εαν συρθεί θα συρθεί εξαιτίας του διδύμου Τσίπρα - Καμμένου, έδειξε πως είναι καθόλα έτοιμος για τη μάχη της κάλπης, δίνοντας μάλιστα και  ένα πρώτο στίγμα της προεκλογικής του ρητορικής. 

Εμφανίστηκε βέβαιος πως θα κερδίσει στις εκλογές παραπέμποντας και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας στη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Δυστυχώς, όσο περισσότερο ακούνε το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο φρίττουν!», είπε και πρόσθεσε πως «αυτά που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Δυστυχώς! Όπως, για παράδειγμα, το να μην πληρώνει τους τόκους από τα χρέη μας».

«Μιλάνε και πάλι, δυστυχώς, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί απλούστατα αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί οδηγούν», είπε ο πρωθυπουργός. 

Με αυτές τις χαρακτηριστικές φράσεις έβαλε τα θεμέλια του προεκλογικού αγώνα και το βασικό δίλημμα στον λαό: Έξοδος από το μνημόνιο με συγκεκριμένο πρόγραμμα ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή και τα σενάρια που διακινήθηκαν περί θετικής ψήφου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έδειξε να τον απασχολεί αυτό, αφού όπως είπε, όπως έχουν δηλώσει δεν πρόκειται να ψηφίσουν ωστόσο χρησιμοποίησε δύο επιχειρήματα. 

Πρώτον ότι αν τελικά οι χρυσαυγίτες ψηφίσουν είναι μια ευκαιρία να ψηφίσουν όλοι οι υπόλοιποι και να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Δεύτερον έθεσε το ερώτημα αντίστροφα υποστηρίζοντας πως μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή προστίθεται στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ για να μη εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.