Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αρχίζει ο πόλεμος χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ και ήδη η Χαριλάου Τρικούπη δίνει δείγματα γραφής αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχόμενη ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου γίνεται για να ικανοποιήσει προσωπικά του ζητήματα.

Στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου πιστεύουν ότι πρέπει να αρχίσει το κλάδεμα του εγχειρήματος του πρώην πρωθυπουργού και χαράσσουν την στρατηγική τους πάνω στην γραμμή πως η διάσπαση του κινήματος θα επέλθει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει ο Παπανδρέου τις προσωπικές του φιλοδοξίες ή για να πάρει την ρεβάνς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου διέρρευσε τμήματα της συνομιλίας που είχαν στο εικοσάλεπτο ραντεβού τους οι νυν και πρώην πρόεδροι του κόμματος φανερώνοντας ότι ο αντιπρόεδρος δέχτηκε να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Βεβαίως με βάση όσα διοχέτευσε η Χαριλάου Τρικούπη στον Τύπο φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε κατά το ήμισυ τα αιτήματα της πρότασης Παπανδρέου αφού ουσιαστικά δεν τού απάντησε ως προς το σκέλος της πρότασης για εκλογή νέας ηγεσίας από την βάση έπειτα από την διενέργεια συνεδρίου ΠΑΣΟΚ.

Το μότο της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως «δεν είναι δυνατόν ο γιος του ιδρυτή του κόμματος να θέλει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ» και σ' αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύνονται δηλώσεις στελεχών όπως η πρόσφατη της Φώφης Γεννηματά που ουσιαστικά προειδοποιούν τον Γιώργο Παπανδρέου να μην προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Σε μία προσπάθεια να κρατήσει κοντά του την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ζητήσει να την συναντήσει το πρωί της Δευτέρας με αντικείμενο την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα είναι υποψήφια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά την δημόσια παρέμβαση της κυρίας Γεννηματά της τηλεφώνησε και προσπάθησε να τής εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους σκέφτεται να προχωρήσει ακόμη και με ένα νέο κόμμα. Η ίδια όμως εμφανίστηκε αρνητική τόσο σε μία τέτοια προοπτική όσο και στο ενδεχόμενο να τον ακολουθήσει. Πάντως, είναι γεγονός ότι η δημιουργία κόμματος από τον Παπανδρέου θα τραβούσε ψήφους και από την εκλογική βάση της Φώφης Γεννηματά.

Από το στρατόπεδο Παπανδρέου τηρείται σιγή τα τελευταία 24ωρα καθώς ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός περιμένει να δει το τελικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος τηλεφωνεί σε στελέχη και ζητεί την γνώμη τους για ορισμένα θέματα, ενώ από άλλους ζητεί να τον στηρίξουν ενδεχομένως και με την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια. Όλα είναι έτοιμα, ακόμη και το όνομα και η διακήρυξη, όμως ο Παπανδρέου περιμένει να ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο.

Προς το παρόν πάντως, εκείνο που τον ανησυχεί σχετίζεται με την απροθυμία ορισμένων στελεχών να κατέβουν στις εκλογές (Νταλάρα, Γερουλάνος) κάτι που θα σήμαινε ότι τα ψηφοδέλτια δεν θα εμφάνιζαν μεγάλη δυναμική.