Σε συναγερμό είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της κατάστασης με το φλεγόμενο πλοίο.

Το ελικόπτερο που βρέθηκε στο σημείο έφυγε για ανεφοδιασμό, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιστρέψει για να συνδράμει εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.  Τα ελικόπτερα εξάλλου, έχουν κάποιο όριο ως προς τα καιρικά φαινόμενα, με τους χειριστές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οργανώθηκε και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην επιχείρηση διάσωσης από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων συντρέχουν δύο ελικόπτερα Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, η φραγάτα «Ναβαρίνο», τρία ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο Super Puma της Π.Α., ένα C-130, δύο ελικόπτερα NH 90 και δύο Chinook του Στρατού Ξηράς.

Επιπλέον ομάδα της 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας επιβαίνει σε Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης βρίσκονται σε ετοιμότητα απογείωσης δύο ακόμα Chinook με τέσσερις ομάδες Ειδικών Δυνάμεων και θα αποπλεύσουν άμεσα 1 πυραυλάκατος («Δανιόλος») και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης («Αξιός») από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα διαθέσεως δύο Aegean Hawk με βάση το Κοτρώνι.