Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και με τους περισσότερους βουλευτές να εκτιμούν ότι πλέον οδεύουμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές το Μαξίμου αναμένει την επίδραση της συνέντευξης του Πρωθυπουργού σε μια πιθανή ανατροπή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κυνήγι των επιπλέον 12 «ναι» γίνεται σε ένα περιβάλλον πολιτικών κινήσεων που αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη, το νέο κόμμα Παπανδρέου αλλά και η διεύρυνση του Ποταμιού με τους «εκσυγχρονιστές» και τους «μεταρρυθμιστές» της αριστεράς να του δίνουν πολιτική ταυτότητα που σίγουρα θα επηρεάσει τις εκλογικές επιδόσεις του.      

Αν και στο Μαξίμου θεωρούν ότι η εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι (12 μ.μ.) της προσεχούς Δευτέρας είναι πολύ δύσκολη δεν καταθέτουν τα όπλα. 
Ψάχνουν για 12 ακόμα βουλευτές από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους ή από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ ή μέρους και των δύο.

Από τους 12  ανεξάρτητους βουλευτές η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ή έχει ελπίδες για αυτό, κυρίως: στον Βασίλη Καπερνάρο, στη Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ και στον Βύρωνα Πολύδωρα, ο τελευταίος επιμένει στην αρνητική θέση του.

Οι υπόλοιποι από τους 12 ανεξάρτητους είναι περισσότερο σκληροί και αποφασισμένοι στο «όχι»:Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης.

Το κλειδί των 180 στα χέρια ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς συμπληρωματικές ψήφους από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ (9) ή των ΑΝΕΛ (12) δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι 180.

Από τη ΔΗΜΑΡ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα τρεις είναι οι βουλευτές που θα μπορούσαν δυνητικά να αθροιστούν στην πλειοψηφία για εκλογή προέδρου. 

Την πρόταση των «οκτώ", για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για την εκλογή Προέδρου είχε υπογράψει ο Θωμάς Ψύρρας, ο οποιός παρά τις φήμες παραμένει στη ΔΗΜΑΡ και ψηφίζει «παρών» αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο με μια νέα πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού το τι θα πράξει όπως και ο Νίκος Τσούκαλης. 

Οι ΑΝΕΛ μετά την υπόθεση Χαϊκάλη φαίνονται περισσότερο συσπειρωμένοι στο «όχι» εκτός από τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας στην τελευταία ψηφοφορία αλλά με δήλωση της τάσσεται με τη γραμμή του κόμματος της.

Το σενάριο της Χρυσής Αυγής αν και για κάποιους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν μέσα στα προβλεπόμενα «κάηκε» από τον ίδιο τον Σταύρο Δήμα που ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται την εκλογή του με τις ψήφους του κόμματος του Μιχαλολιάκου