current views are: 1

28 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:00

ΔΗΜΑΡ: Μια ιστορία τεσσάρων χρόνων γεμάτη κλυδωνισμούς

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και με εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012. 
 

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και με εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012. 
 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και με εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012. 

Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση πέρασε από χίλια κύματα και τελικά έληξε  τον Ιούνιο του 2013, με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ. 

Από τότε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προσπαθεί να βρει τον προσανατολισμό του με κόστος τη συνοχή του και τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, αλλά και την παταγώδη αποτυχία στις ευρωεκλογές. 

H Δημοκρατική Αριστερά δημιουργήθηκε το 2010 από μέλη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, τα οποία αποχώρησαν από το κόμμα μετά το 6ο Συνέδριο, καθώς και από την «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς» και ανένταχτους πολίτες.

Αν και αυτοπροσδιορίζεται ως ένα αριστερό κόμμα, τάσσεται καθαρά υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην υπάρχουσα Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει πως η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της ισχυροποίησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., με μια αριστερή προσέγγιση. 

Η ίδρυσή της έγινε επισήμως στις στις 27 Ιουνίου 2010 από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, το Φώτη Κουβέλη, το Θανάση Λεβέντη, το Γρηγόρη Ψαριανό και το Νίκο Τσούκαλη

Με επιστολή του, μάλιστα  ο Λεωνίδας Κύρκος στήριξε το νέο πολιτικό κόμμα με αφορμή την πρώτη ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποίησε η «Δημοκρατική Αριστερά». 

Το πρώτο συνέδριο του κόμματος πραγματοποιήθηκε από τις 27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου του 2011. Πρόεδρος του κόμματος εκλέχτηκε ο Φώτης Κουβέλης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 97,31%.

Στις 30 Ιανουαρίου 2012 η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε την από κοινού πολιτική, προγραμματική και εκλογική της συνεργασία, με την κίνηση των Ελευθέρων Πολιτών του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, με στόχο την αναμόρφωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
 
Στις 20 Μαρτίου 2012 μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο κόμμα προσχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλία Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης. Η ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό των 10 βουλευτών, σύστησε και επίσημα βάση του Κανονισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Στις εκλογές του Μαΐου 2012, η Δημοκρατική Αριστερά τερμάτισε έβδομη με ποσοστό 6,11%, εκλέγοντας 19 βουλευτές στην Βουλή ενώ , στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η Δημοκρατική Αριστερά τερμάτισε έκτη με ποσοστό 6,26%, εκλέγοντας 17 βουλευτές. Σήμερα από τους 17 βουλευτές έχουν μείνει 9. 
 
Τον χορό των αποχωρήσεων άνοιξε στις 22 Οκτωβρίου 2012 ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα γιατί δεν επιθυμούσε να υπερψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων.
 
Μετά το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές άρχισε τσουνάμι αποχωρήσεων. Την αρχή έκανε ο Βασίλης Οικονόμου και ακολούθησαν αργότερα η Αικατερίνη Μάρκου, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός διαγράφηκε από το κόμμα. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης, ενώ λίγη ώρα πρίν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, στις 23 Δεκεμβρίου ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής Ν. Φούντα.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πολιτικός αρραβώνας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά με μόνο αγκάθι τον τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα της Αγίου Κωνσταντίνου είναι πως μέχρι τη «γαμήλια τελετή» το κόμμα θα καταμετρήσει κι άλλες «αποχωρήσεις».


σχετικα αρθρα